Leeuwarden zet Ús Mem in de bloemen

Boegbeeld Ús Mem van de Friese veefokkerijcultuur wordt deze zomer letterlijk in de bloemetjes gezet. Het kunstwerk uit 1954 staat sinds 1990 in een plantsoentje aan de Harlingersingel in Leeuwarden.

Leeuwarden+zet+%C3%9As+Mem+in+de+bloemen
© Bas den Oudsten

Komende vrijdag wordt de rotonde rond het beeld ingezaaid met een wildebloemen- en kruidenmengsel. Het project in het kader van Leeuwarden culturele hoofdstand van Europa is het initiatief van gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. Het kruidenrijk grasmengsel staat volgens hen symbool voor een mooier en gezonder Friesland.

'Met meer biodiversiteit, meer bloemen, insecten en weidevogels. Niet alleen in de wei, maar ook in de stad', vinden provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en veel andere partijen belangrijk. 'Om te laten zien dat we goed op ons landschap moeten passen.'

Biodiversiteit

Het inzaaien gebeurt door wethouder Herwil van Gelder namens gemeente Leeuwarden, gedeputeerde Johannes Kramer namens provincie Fryslân en Johannes Kooistra, biologische boer in Warstiens. Samen laten zij zien hoe belangrijk biodiversiteit is in de wei en in de stad, aldus de initiatiefnemers.

Het kunstwerk Ús Mem van beeldhouwer Gerhardus Jan Adema staat voor de ideale Friese stamboekkoe. Het werd in 1954aangeboden door veefokkers en -handelaren aan het Fries Rundvee Syndicaat (FRS) ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. 'Ús Mem' komt na jaren weer te staan in een land 'dêr't it tilt fan fee en blommen', zoals de Friese dichter Pieter Jelles Troelstra Friesland ooit bezong.

Ús Heit

Ús Mem is de bijnaam van het beeld, als tegenhanger van het Ús Heit (bijnaam van de Friese stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg), van wie sinds 1906 een standbeeld in Leeuwarden staat. De bronzen koe werd in 1954 geplaatst aan het Zuiderplein, bij het toenmalige kantoor van het FRS. In 1990 verhuisde het beeld naar de Harlingersingel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer