Gelderse gedeputeerde Van Dijk (CDA) vertrekt

De Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA), die onder meer over landbouw gaat, vertrekt per 1 juni 2018 als bestuurder van de provincie. Hij gaat aan de slag als voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Onderwijs Groep (COG). Dit heeft hij vandaag bekend gemaakt via een mail aan de medewerkers van de provincie.

Gelderse+gedeputeerde+Van+Dijk+%28CDA%29+vertrekt
© Provincie Gelderland

Van Dijk (53) is gedeputeerde sinds 2011. Hij heeft als Gelders bestuurder de portefeuilles vitaal platteland (natuur, landbouw), economie (herinneringstoerisme), energietransitie, breedband en bestuur Interprovinciaal Overleg. 'Na 7 jaar met heel veel plezier gewerkt te hebben als gedeputeerde in de mooiste provincie van Nederland, begin ik per 1 juni als voorzitter van het College van bestuur van COG', schrijft hij aan de medewerker.

'COG is een fantastische aanbieder van VO- en MBO-onderwijs in de regio Food Valley en Arnhem. Samen met anderen ga ik mij er voor inzetten dat COG een toonaangevende onderwijsinstelling is en zich verder gaat ontwikkelen. Ik heb er veel zin in om daar aan de slag te gaan. De ervaring die ik in mijn eerdere functies heb opgedaan zullen me daarbij ongetwijfeld bij helpen.'

Beleidsadviseur Tjerk Elzinga van LTO Noord typeert Van Dijk als een toegankelijke en zakelijke bestuurder. 'Hij laat zich goed informeren en neemt dan een standpunt in. Het is vervolgens lastig om hem daar dan nog vanaf te krijgen. Het is een bestuurder van statuur.'

Landbouwbelang

Volgens Elzinga had Van Dijk als gedeputeerde altijd oog voor het landbouwbelang. 'Hij heeft een oplossing geboden voor de glastuinbouwproblematiek in de Bommelerwaard. Daar wordt de glastuinbouw geconcentreerd, maar er is ook ontwikkelingruimte. We hebben als LTO Noord daar continu aandacht voor gevraagd en niet in alles ons zin gekregen. Maar er is wel degelijk toekomstperspectief voor glastuinders in de Bommelerwaard. Hij is een van de grondleggers van dat plan.'

Een ander voorbeeld is voor Elzinga de Natura 2000-opgave. 'Voor boeren is dat vaak moeilijk. Over het algemeen zijn er werkbare oplossingen gekomen voor de landbouw. Dat is ook een verdienste van Van Dijk.'

Groeistop geiten

Het meest recente opvallende wapenfeit van Van Dijk is de groeistop op de geitenhouderij in Gelderland. 'Dat is niet een besluit waar wij blij mee zijn', vertelt Elzinga. Door de groeistop mogen melkgeitenbedrijven niet uitbreiden in verband met mogelijk gezondheidsriscio voor omwonenden. LTO Noord vindt dit besluit te rigoreus en schadelijk voor de ontwikkeling van de sector.

Het is nog niet bekend wie Van Dijk gaat opvolgen. Zijn partij, het CDA, zal de komende maanden een opvolger voor hem aandragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer