Legerhelikopters jagen vee stuipen op lijf

Diverse veehouders in de Achterhoek en Overijssel hebben schade gemeld als gevolg van laagvliegende helikopters van defensie. Het vee raakte op diverse plaatsen in paniek. LTO Noord roept gedupeerde boeren op om schade te melden.

Legerhelikopters+jagen+vee+stuipen+op+lijf
© Defensie

Defensie houdt momenteel een oefening in Oost-Nederland, waarbij ook met helikopters laag boven stallen wordt gevlogen. Tot en met 23 februari staan er oefeningen in de Achterhoek gepland. LTO Noord regio Oost roept leden die hier schade of overlast van hebben op om dit te melden, zowel bij Defensie als bij het Informatiecentrum van LTO Noord.

Regiobestuurder Henk Jolink wil zo in beeld krijgen hoeveel schade en overlast er is. Samen met betrokken LTO-afdelingen wil Jolink hierover in gesprek met Defensie. 'We snappen dat ze moeten oefenen, maar laat ze rekening houden met de stallen', stelt Jolink.

Laagvliegende helikopters

Bij het Informatiecentrum en ook op sociale media hebben diverse veehouders de gevolgen van de laagvliegende helikopters gemeld. 'Koeien, varkens, paarden zijn niet gewend dat er helikopters laag boven de stal vliegen en raken in paniek. Ik heb een telefoontje gehad van een paardenhouder wiens paarden in de wei op hol zijn geslagen. Niet iets wat je wil op bevroren grond. Een melkveehouder meldde een koe die een speen had afgetrapt', aldus Jolink.

De oefening speelt zich af in het gebied tussen Doetinchem tot Enschede. Vanwege slechte weersvoorspelling is de oefening op het moment tijdelijk stil gelegd. Jolink benadrukt dat boeren zelf hun klachten moeten melden bij Defensie. Dat kan via 0800-022 60 33 of via een klachtenformulier op de site.

Informatiecentrum

Leden kunnen daarnaast ook bellen met het Informatiecentrum van LTO Noord, zodat Jolink samen met de LTO Noord-afdelingen beter in beeld kan krijgen om hoeveel klachten het gaat en waar ze zich specifiek afspelen. Het informatiecentrum is bereikbaar op (088) 888 6666, via info@ltonoord.nl of het digitale formulier. Vermeld dan de datum en tijd dat de helikopter(s) laag overvloog, het soort vee dat u heeft en de overlast / schade die er is.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer