Europa steekt 250 miljoen euro in schoolmelk en -fruit

De Europese Commissie trekt voor de Europese schoolgroenten en -fruit en schoolmelkprogramma's voor het schooljaar 2018 - 2019 in totaal 250 miljoen euro uit.

Europa+steekt+250+miljoen+euro+in+schoolmelk+en+%2Dfruit
© Eigen Foto

Nederland krijgt 6,6 miljoen euro voor schoolgroenten en -fruit en 2,4 miljoen euro voor schoolmelk. De EU-schoolregeling zorgt niet alleen voor de verstrekking van deze producten, maar bevordert ook gezonde eetgewoonten bij kinderen. Daarnaast omvat het specifieke educatieve programma's over het belang van gezonde voeding en de wijze waarop voedsel wordt geproduceerd.

Groenten

Tijdens het schooljaar 2016-2017 namen meer dan 12,2 miljoen kinderen in 79.000 scholen deel aan de EU-regeling voor groenten en fruit en circa 18 miljoen kinderen aan de EU-regeling voor melk. Daarmee waren deze regelingen goed voor de verstrekking van meer dan 74.000 ton groenten en fruit en meer dan 285.000 ton zuivelproducten, hoofdzakelijk aan kinderen tussen 6 en 10 jaar oud.

De nationale toewijzingen voor de lidstaten, die alle 28 aan de regeling deelnemen, zijn zopas goedgekeurd voor het schooljaar 2018/2019 en worden naar verwachting uiterlijk eind maart door de Europese Commissie aangenomen.

Nationale steun

De lidstaten kunnen zelf beslissen over de precieze uitvoering van de regeling, bijvoorbeeld door te kiezen welke thematische educatieve maatregelen worden toegepast of welke andere landbouwproducten schoolkinderen mogen ontvangen. Ook hebben ze de mogelijkheid om de EU-steun aan te vullen met nationale steun om de regeling te financieren.

De verstrekte producten worden gekozen op basis van gezondheids- en milieuoverwegingen, het seizoen, variatie en beschikbaarheid. De lidstaten kunnen lokale of regionale aankoop, biologische producten, korte toeleveringsketens, milieuvoordelen en kwaliteitsregelingen voor de landbouwsector aanmoedigen.

Appels en melk

In 2016-2017 waren appels het meest verstrekte fruit, samen met peren, pruimen, perziken, nectarines, sinaasappelen, aardbeien en bananen. Wortelen, tomaten, komkommers en paprika's waren de populairste groenten. Melk, gearomatiseerde melk en producten op basis van gefermenteerde melk, zoals yoghurt, waren de populairste categorieën producten in het kader van de melkregeling. Ook werd veel kaas verstrekt.

Tot de educatieve maatregelen behoorden onder meer boerderijbezoeken, schoolmoestuinen, kooklessen en/of -wedstrijden, lessen van voedingsdeskundigen en spelletjes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer