Kwart miljard voor melk en fruit op scholen

De EU trekt in het nieuwe schooljaar 250 miljoen euro uit voor ondersteuning van schoolfruit, groenten en -melk programma's. Voor het eerst nemen alle 28 lidstaten deel aan de complete regeling.

Kwart+miljard+voor+melk+en+fruit+op+scholen
© System Admin

De nieuwe Europese regeling voor schoolfruit, -groenten en -melk gaat in op 1 augustus. Daarmee kunnen scholen er direct na de zomervakantie gebruik van gaan maken.

De twee bestaande regelingen - voor schoolfruit en -groente en voor schoolmelk - zijn samengevoegd. Er gelden nieuwe regels die moeten zorgen voor meer efficiëntie, gerichtere steun en meer voedseleducatie.

Waardevolle steun

EU Landbouwcommissaris Phil Hogan spreekt van 'een waardevolle steun voor miljoenen Europese scholieren en heel veel boeren en tuinders'. In het afgelopen schooljaar zijn enkele tientallen miljoenen kinderen bereikt, het komende jaar zulen dat er naar verwachting nog meer zijn.

De scholieren krijgen bij voorkeur verse groenten, vers fruit en consumptiemelk. Verwerkte producten als soep, vruchtencompote, sap, yoghurt en kaas mogen ook, maar toegevoegde suikers, zouten en vetten zijn alleen bij uitzondering toegestaan.

Gezondheid en seizoenen

De producten, bij voorkeur uit de EU, moeten worden gekozen op basis van gezondheids- en milieuoverwegingen, seizoensgebondenheid, verscheidenheid en beschikbaarheid. De lidstaten kunnen regionale aankopen, biologische producten en korte toeleveringsketens stimuleren.

Van de 250 miljoen euro aan EU-financiering die voor het schooljaar 2017-2018 is toegekend, gaat ongeveer 150 miljoen euro naar groenten en fruit en 100 miljoen euro naar melk.

De grootste ontvangers zijn Duitsland en Frankrijk, met elk ongeveer 36 miljoen euro in het komende schooljaar. Nederland ontvangt 7,5 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer