Waterschap heeft met boeren 'ogen en oren in de polder'

Ruim twintig boeren hebben zich opgegeven als contactpersoon bij wateroverlast in de Hoeksche Waard. Waterschap Hollandse Delta ziet de ondernemers als 'de ogen en oren in de polders'.

Waterschap+heeft+met+boeren+%27ogen+en+oren+in+de+polder%27
© DIRK HOL

De nieuwe aanpak maakt deel uit van het 'Actieplan innovatie en optimalisatie aanpak wateroverlast Hoeksche Waard' dat in nauwe samenspraak met LTO Noord is opgezet. Aanleiding vormt de wateroverlast in 2015, met name in de Hoeksche Waard en op het Eiland van Dordrecht.

'Sindsdien werken we via de verschillende sporen aan een robuuster watersysteem', stelt adviseur calamiteitenzorg Niels Robbemont van Hollandse Delta. 'We hebben het hele watersysteem en onze aanpak kritisch tegen het licht gehouden en zijn open de dialoog met onze omgeving aangegaan.'

Onderlinge banden

Daarmee zijn de onderlinge banden duidelijk aangehaald, stelt waterbestuurder Pieter Hage van LTO Noord Hoeksche Waard. 'De overlast leidde destijds nog tot flinke verwijten en zelfs diverse schadeclaims, maar gaandeweg is er toch meer wederzijds begrip ontstaan.'

De jaarlijkse agrarische avonden van Hollandse Delta in de genoemde gebieden, maar ook op Voorne Putten en IJsselmonde, maken deel uit van dat nieuwe beleid. Dinsdagavond was het de beurt aan de Hoeksche Waard. Robbemont: 'De wateroverlast kwam daar ook aan de orde en er hebben zich nog eens vijf agrariërs aangemeld als contactpersoon.'

Werkwijze

De komende maanden werkt Hollandse Delta de organisatie en werkwijze verder uit op polderniveau. 'Er moet in juni een soort draaiboek liggen over hoe we de contactpersonen het meest efficiënt als een soort 'polderwacht' kunnen inzetten', legt Robbemont uit. 'Mogelijk kunnen we daarmee in het najaar dan proefdraaien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer