Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan

De Staat mag doorgaan met de onteigening van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. De Hoge Raad heeft bepaald dat de eerdere uitspraak van de rechtbank in stand blijft.

Onteigening+Hedwigepolder+mag+doorgaan
© DuoFoto

Met het oordeel van de Hoge Raad wordt de Hedwigepolder definitief teruggeven aan de natuur. Hierdoor krijgt het getijde in de Westerschelde weer vrij spel in het gebied met 295 hectare landbouwgrond.

De eigenaar van de grond verzette zich lang tegen de onteigeningsprocedure. Eerder ving hij al bot bij de rechtbank, nu is hij ook door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld.

Onzorgvuldig

De advocaat-generaal was het bij de Hoge Raad eens met de grondeigenaar dat de onteigeningsprocedure onzorgvuldig is geweest en over moet worden gedaan.

Doorgaans volgt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal op. In dit geval gebeurde dat niet. Wel wordt er nog verder geprocedeerd over de schadevergoeding voor de eigenaar.

Compensatie

Nederland heeft in 2005 met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens.

Het project heeft zich jaren voortgesleept. In de Haagse politiek ontstond twijfel over de deal met de Belgen. Ook vanuit Zeeland kwam protest (zie foto). De Europese Commissie kwam eraan te pas om Nederland erop te wijzen dat het land z'n afspraken met België moest nakomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer