Bodemkwaliteit+Noordoostpolder+staat+onder+druk
Achtergrond
© Joost de la Court

Bodemkwaliteit Noordoostpolder staat onder druk

Bij veel bedrijven in de Noordoostpolder staat de bodemkwaliteit onder druk, onder andere door een intensief bouwplan en het gebruik van steeds zwaardere mechanisatie. Standaardoplossingen zijn er niet, zegt Pieter de Wolf van Wageningen University & Research. 'Ook in de toekomst vergt het dus pionieren.'

De Wolf is een van de inleiders op het congres voor LTO Noord-leden in de Noordoostpolder aanstaande vrijdag in 't Voorhuys in Emmeloord. Het thema is de toekomst van het gebied. Het nieuwe van de bodem in de oudste polder van Flevoland is er na 75 jaar drooglegging wel vanaf. De steeds verdere intensivering van bouwplannen leidt uiteindelijk tot uitputting of structuurbederf.

Aanpassing van de huidige landbouwtechnieken is nodig, stelt De Wolf. Lastig daarbij is dat oplossingen zoals kleinere zelfsturende machines die de bodem minder belasten, op de korte termijn nog niet voorhanden zijn. 'Dat vergt echt een enorme systeeminnovatie.'

Kansen

De onderzoeker denkt niet in bedreigingen, maar liever in kansen. 'Er is in de Noordoostpolder nog van alles mogelijk. Het gaat er daarbij niet zozeer om wát je doet op je bedrijf. Wat telt, is hóe je het aanpakt.'

Mensen hier zijn trots op hun polder en dat schept kansen

Pieter de Wolf, onderzoeker bij Wageningen University & Research

De Wolf ziet de bewustwording in de Noordoostpolder over een verantwoord bodemgebruik groeien. Daarnaast merkt hij als inwoner van Emmeloord dat er een bovengemiddeld samenhorigheidsgevoel heerst. 'Mensen hier zijn trots op hun polder en ook dat schept kansen. Je kunt zo makkelijker samen oplossingen bedenken voor je eigen gebied.'

Twintig jaar

Volgens medecongresorganisator Marien Verhage van LTO Noord-afdeling Noordoostpolder is het goed om het daar eens samen over te hebben. 'Wat je de komende vijf jaar gaat doen met je bedrijf, weten de meeste boeren wel, maar wat de effecten daarvan in de komende twintig jaar zijn, daar staan ze veel minder bij stil.'

Verhage wil daarom zijn collega-boeren graag prikkelen om niet af te wachten. 'We moeten nu keuzes maken voor de aanpassingen die we de komende jaren willen bewerkstelligen. De uitdaging die we nu onder ogen moeten zien, is wat mij betreft een bestendige bodem.'

Afspraken

Beiden zijn het erover eens dat het al goed zou zijn als bij het afsluiten van teeltcontracten in de Noordoostpolder niet alleen afspraken worden gemaakt over de prijs, maar ook over het bodemgebruik. Dat is in het belang van teler en verhuurder, benadrukt Verhage. 'Doe je dat niet, dan kom je jezelf anders toch wel tegen. Het is nu nog vaak zoeken naar de probleemeigenaar.'

Hoe somber of optimistisch is De Wolf, als hij naar toekomst van de Noordoostpolder kijkt? 'Ik ben daarover best hoopvol. Mensen zijn snel geneigd te zeggen dat iets niet kan. Toch blijken er altijd weer ondernemers te zijn die de uitdaging zien en die het wel lukt. Wat van die uitdagingen wil ik hun graag meegeven op het congres.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer