Impact+Duinpolderweg+voor+landbouw+beperkt
Nieuws
© archief

Impact Duinpolderweg voor landbouw beperkt

Het voorlopige voorkeursalternatief van de Duinpolderweg is niet ongunstig voor de land- en tuinbouw, maar raakt de sector op sommige locaties wel. LTO Noord heeft met instemming gereageerd.

'We zijn niet ongelukkig met deze keuze', zo drukt regiomanager Andries Middag zich voorzichtig maar positief uit over de keuze van de provincies Noord- en Zuid-Holland. 'De impact op de land- en tuinbouw van deze variant is relatief beperkt.'

Kort voor kerst stelden Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland het voorlopig traject vast na vergelijking van zeven alternatieven. Er is gekozen voor een verbinding van de A4 naar de N208 via de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp en de noordrand van Hillegom, met randwegen bij Lisse en Zwaanshoek.

Adviesgroep

LTO Noord was nauw betrokken bij het voortraject, onder meer via de Adviesgroep Bereikbaarheid Haarlemmermeer-Bollenstreek.

Middag stelt dat het gunstig is dat de gekozen variant uit verschillende delen bestaat. 'De aanleg begint vanaf de A4 in het oosten tot aan de N208. Het deel richting N206 komt er wellicht helemaal niet. Wat ons betreft is dat deel niet per se nodig.' Door de 'knip' in het tracé is onderscheid gemaakt in een meer en minder noodzakelijk deel, tot tevredenheid van LTO Noord.

Niet gerust

Een groep agrariërs in de Rooversbroekpolder bij Lisse is niet helemaal gerust met het tracé door hun gebied. Het betreft vooral glastuinders die vrezen dat hun bedrijf wordt doorsneden, maar ook melkveehouder Mart Duineveld zit in deze polder. 'Het nut en de noodzaak van een betere ontsluiting erkennen we, maar de nieuwe weg moet geen bedrijven om zeep helpen', aldus Duineveld.

Volgens LTO Noord is die angst ongegrond, omdat de inpassing op perceelsniveau nog niet is gemaakt. Dat maatwerk volgt nog in een latere fase.

Informatieavond

De impact voor boeren en tuinders in de Haarlemmermeer is beperkt, verwacht voorzitter Ton van Schie van LTO Noord Haarlemmermeer. 'Hoe groot precies, wordt duidelijker tijdens de komende informatieavond. De benodigde wegverbreding gaat over agrarische grond, dus een aantal boeren zal het wel merken.'

De inloopbijeenkomst is op dinsdag 23 januari in Noordwijkerhout. Komende weken ligt het plan voor de Duinpolderweg ter inzage. De provincies Noord- en Zuid-Holland nemen in de loop van dit jaar een definitief besluit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer