Overijssel+wil+meldkosten+wildschade+afschaffen
Nieuws
© Joost de la Court

Overijssel wil meldkosten wildschade afschaffen

Na andere provincies wil ook Overijssel het behandelbedrag afschaffen voor afwikkeling van wildschademeldingen. Provinciale Staten nam woensdag met ruime meerderheid een motie van de VVD hiertoe aan.

De Staten van Overijssel stellen vast dat wildschades lager dan vijftig euro al niet worden vergoed en dat er daarnaast nog een eigen risico geldt tot 250 euro per jaar. Daarnaast nog eens 300 euro legeskosten betalen, gaat Provinciale Staten te ver. Grondgebruikers met wildschade worden zo onevenredig benadeeld, stelt de motie.

Volgens Henk Veltkamp van de VVD is het een oneerlijke zaak. 'De maatschappij wil vrijheid in de natuur, maar een kleine groep moet zo te veel schade ophoesten.' Boven het eigen risico van 250 euro zou het behandelbedrag niet meer moeten gelden, stellen Provinciale Staten.

Stimuleren

Gedeputeerde Hester Maij staat positief over de uitspraak van de Staten. Volgens haar wordt in de evaluatie van het faunabeleid en in het overleg met de andere provincies een voorstel gedaan voor de oplossing van het behandelbedrag. 'We vergoeden schade en proberen ook te stimuleren dat schade wordt voorkomen. Dat prikkelt een goed beheer.'

LTO-regiobestuurder Dirk Dekker is ingenomen met het besluit van Provinciale Staten. 'Hier word ik blij van. Na Gelderland wordt het dan ook in Overijssel makkelijker om wildschade zonder behandelbedrag te melden. Hoe meer meldingen, hoe sterker we staan bij het bepleiten van vrijstellingen.' In Drenthe is wildschade door beschermde diersoorten vrijgesteld van behandelkosten.

Ganzen

Dekker stelt vast dat de wildschade in Overijssel nog toeneemt. 'Zeker het aantal ganzen neemt nog toe en daarmee de ganzenschade.' Toch denkt de LTO-bestuurder dat het nog wel even kan duren voordat alles is geregeld. 'Het moet eerst in IPO-verband nog worden afgehandeld. Maar het komt wel.' Hij ziet het als niet meer dan eerlijk. 'De samenleving wil dat de dieren er lopen, zon meldbedrag is dan gewoon oneerlijk'.

Dekker blijft boeren oproepen ook kleine schades te melden. 'Dat doen we nu landelijk en het heeft al 3.000 meldingen opgeleverd. Zaak is nu dat al die meldingen ook daadwerkelijk worden getaxeerd, ook al zeggen de provincies daar geen geld voor te hebben.Met een taxatie krijgen deze meldingen een officiële validatie, en daarmee worden ze waardevol voor het totale schadebeeld.'

Ook deze kwestie wordt nu besproken in IPO-verband, heeft Dekker te horen gekregen

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer