Ecoduct Zuid-Willemsvaart lost probleem niet op

Het voornemen van provincie Limburg om over de Zuid-Willemsvaart bij Weert een ecoduct aan te leggen, kan niet rekenen op steun van de LLTB. Het ecoduct moet volgens de provincie het risico verkleinen dat vooral wilde zwijnen verdrinken.

Ecoduct+Zuid%2DWillemsvaart+lost+probleem+niet+op
© Nieuwe Oogst

Als het aan de provincie ligt, komt het ecoduct over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Tungelroyse Beek. De provincie verwacht dat daardoor het aantal incidenten met te water geraakte dieren zal verminderen.

Hans Bovend'eerdt van de LLTB denkt niet dat het ecoduct het probleem oplost. 'Het maakt het alleen maar groter', zegt hij. 'Misschien dat de rust aan die kant van het kanaal even terugkeert, maar dat geldt zeker niet voor de lange termijn. De zwijnen kunnen zoals bedoeld oversteken, maar vervolgens is er meer verspreiding en is het probleem nog moeilijker te beheersen met als resultaat dat er dan ook rasters langs wegen moeten komen, zodat de zwijnen geen gevaar vormen voor automobilisten.' Volgens Bovend'eerdt is het handhaven van het nulstandbeleid de enige oplossing.

Kleinere variant

Frans Smit van de Ecologische Werkgroep Weert Zuid is niet per se tegen de komst van een ecoduct. 'Maar dat moet dan wel de kleinere variant zijn. Een ecoduct waar wandelaars en fietsers gebruik van kunnen maken en dat tevens als doorgang dient voor kleinere dieren zoals de heidevlinder, zangloopkevers, wilde bijen en de zandhagedis.'

Bovend'eerdt is van mening dat samen met de wildbeheereenheden naar een structurele oplossing moet worden gekeken. 'Dan gaat het waarschijnlijk om maatregelen die maatschappelijk gezien niet even geliefd zijn, zoals meer afschotmogelijkheden.' Hij snapt de houding van anti-jacht actiegroepen. 'Maar zij ondervinden in de regel geen hinder van de wilde zwijnen en hebben waarschijnlijk ook nooit een dier voor de auto gehad. De lijst met incidenten groeit in een razend tempo.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer