Teleurstelling over verbod afschot smient Zuid-Holland

Het voorlopig verbod op afschot van smienten in Zuid-Holland is 'een grote streep door de rekening'. Dat vindt Basjan Niemansverdriet. Hij zit namens LTO Noord in de Faunabeheereenheid Zuid-Holland

Teleurstelling+over+verbod+afschot+smient+Zuid%2DHolland
© Faunabeheereenheid Zuid-Holland

De Rechtbank in Den Haag bepaalde onlangs dat de eendensoort in Zuid-Holland voorlopig niet mag worden afgeschoten in afwachting van het verdere verloop van de bezwarenprocedure van de natuurorganisaties.

De rechter vindt dat het besluit van Zuid-Holland om de jacht op smienten toe te staan onzorgvuldig is voorbereid en onvoldoende is gemotiveerd.

6.500 smienten

Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en Vogelbescherming Nederland waren naar de rechter gestapt nadat een motie in Provinciale Staten om het bejagen van smienten in Zuid-Holland te staken, het half november niet haalde.

De natuurorganisaties maakten bezwaar tegen het plan om 6.500 smienten af te laten schieten. Volgens de organisaties brengt het afschot verdere instandhouding van de vogel in gevaar, 'omdat het in de afgelopen vijf jaar geschoten aantal vogels gemiddeld 3.500 bedroeg'.

Daarbij komt dat er volgens de organisaties geen verband is aangetoond tussen afschot en schade aan de percelen.

Jammer

Niemansverdriet vindt de pas op de plaats 'heel jammer'. 'De Natuur en Milieufederatie is geen maatschappelijke organisatie meer, maar een protestorganisatie. De rechter geeft aan dat de cijfers niet kloppen. Maar de FBE is overtuigd van de onderbouwing.'

Door het afschieten te verbieden krijgen melkveehouders in hun grasland net zoveel smientenschade als ganzenschade, vreest Niemansverdriet. 'Incidenteel zijn er grote problemen. Veehouders hebben opbrengstverlies.'

Begin december nam de rechtbank in Noord-Holland een vergelijkbaar besluit om afschot van smienten in die provincie te schorsen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer