Melkprijs+onderuit+in+januari
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Melkprijs onderuit in januari

De meeste zuivelondernemingen hebben in januari hun melkprijzen verlaagd. De grootste prijsdalingen deden zich voor bij de Duitse en Nederlandse ondernemingen.

De berekende voorschotmelkprijzen komen in januari uit op gemiddeld 35,44 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 1,52 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van januari 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 2,38 euro ofwel 7,2 procent hoger.

Bij het gemiddelde moet worden opgemerkt dat hierin de melkprijzen van Hochwald Milch en Royal A-ware met terugwerkende kracht vanaf 2016 zijn verwerkt.

De grootste prijsdalingen deden zich voor bij de Duitse en Nederlandse ondernemingen. De berekende melkprijs van DMK daalde het meest met 5 euro per 100 kilo, gevolgd door Royal A-ware (-4,1 euro), FrieslandCampina (-3,9 euro) en Muller (-3,2 euro). Ook het Belgische Milcobel (-3,0 euro) en Arla (-2,1 euro) betaalden minder.

Nieuwe toeslagen

De prijsverlaging van Arla is aanzienlijk minder dan in de vorige publicatie was aangekondigd. Dit komt doordat Arla naast een verlaging van de vet- en eiwitprijzen vanaf januari een aantal nieuwe toeslagen heeft ingevoerd. In februari en maart zal de berekende melkprijs van Arla verder dalen met respectievelijk 2,0 en 2,5 euro per 100 kilo.

De prijsdalingen van FrieslandCampina in deze maanden zijn 1,7 een 0,2 euro per 100 kilo. De DMK-melkprijs daalt met 4,0 euro in februari.

Ierse zuivelondernemingen

De Ierse zuivelondernemingen hebben de melkprijzen in januari niet gewijzigd. Dit is opvallend, zeker omdat dit al de vijfde achtereenvolgende maand is dat alle drie Ierse melkprijzen niet wijzigen. De melkveehouders die leveren aan Kerry, hebben een nabetaling over 2017 ontvangen van 0,75 euro per 100 kilo melk.

Hoewel Arla en FrieslandCampina hun bedrijfsresultaat over 2017 hebben gepubliceerd, zijn de nabetalingen nog niet berekend in deze melkprijsvergelijking.

Winst onder druk

FrieslandCampina maakte in 2017 ruim 37 procent minder winst. Dat betekent dat de prestatietoeslag blijft steken op rond een cent per 100 kilo melk. De winst, die 227 miljoen euro bedroeg, stond onder druk vanwege valuta-effecten, een hoge grondstoffenprijs en eenmalige kosten. Die bestonden uit afschrijvingen in China en Duitsland en herstructureringen. FrieslandCampina betaalde wel een garantieprijs van meer dan 40,01 euro per 100 kilo melk.

De Zweeds-Deense zuivelcoöperatie Arla heeft een goed jaar achter de rug. In Nederland groeide de omzet met 14,6 procent. De totale omzet van de zuivelreus kwam in 2017 uit op 10,3 miljard euro, een plus van 8,1 procent. De groei is te danken aan hogere verkoopprijzen, stijgende verkopen van de A-merken (+10,1 procent) en een verbeterde geografische mix en productassortiment.

Omzetgroei

In Nederland groeide de omzet vorig jaar (Arla heeft hier onder meer een zuivelfabriek in Nijkerk) van 219 miljoen naar 251 miljoen euro. De verkopen van Arla's merkproducten stegen hier met 9,2 procent.

Arla Foods International presteerde met een omzetgroei van 13,2 procent tot 1,62 miljard euro buitengewoon goed. Deze divisie maakt 16 procent uit van Arla's totale omzet. Binnen Europa steeg de totale omzet van Arla met 3,9 procent naar 6,57 miljard euro. Wat een en ander voor de nabetaling betekent, is op dit moment nog niet duidelijk.

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer