Melkprijs+2017+was+kwart+hoger
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Melkprijs 2017 was kwart hoger

De berekende voorschotmelkprijzen komen in december 2017 uit op gemiddeld 36,64 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,42 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van december 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 4,20 euro ofwel 13?procent hoger.

Gezien de aangekondigde prijsverlagingen vanaf januari 2018 is de prijsdaling in december relatief beperkt gebleven. De meeste zuivelondernemingen hebben de melkprijzen ten opzichte van november niet gewijzigd of beperkt verlaagd. De berekende melkprijzen van Milcobel (min 2 euro), A-ware (min 1,7 euro) en Müller (min 1 euro) zijn het meest gedaald.

Voor januari 2018 hebben Arla, FrieslandCampina, A-ware en DMK prijsverlagingen aangekondigd van bijna 4 tot 5 euro per 100 kilo. In februari volgen verdere prijsverlagingen van Arla (min 2 euro) en FrieslandCampina (min 1,7 euro).

Het Britse Dairy Crest verlaagt de melkprijzen in februari met een pence per liter en in maart met een halve pence per liter. Dat is omgerekend in totaal zo'n 1,7 euro per 100 kilo standaardmelk.

Prima melkjaar

Nu de melkprijzen van december bekend zijn, is het mogelijk een overzicht te geven van de ontwikkeling van de melkprijzen voor het gehele kalenderjaar. Vastgesteld kan worden dat in 2017 de voorschotmelkprijzen gemiddeld met 24 procent zijn gestegen.

'2017 was een prima jaar, vooral op het einde van het jaar waren de prijzen historisch gezien van goed niveau', vat Klaas Johan Osinga van LTO Nederland samen. Hij geeft aan dat de Europese melkveehouders daarop fors hebben geanticipeerd. 'In november molken Europese melkveehouders 6,1 procent meer dan in november 2016.' Nederland vormde daarop een uitzondering vanwege de fosfaatwetgeving. Volgens Osinga werd er in ons land over het hele kalenderjaar 2017 0,1 procent minder gemolken, berekend op basis van geproduceerd melkvet.

De definitieve melkprijzen over 2017 zijn nog niet bekend, het gaat vooralsnog om de maandelijkse voorschotmelkprijzen. De definitieve prijzen komen, dus inclusief nabetalingen, in juni 2018.

Osinga verwacht voor 2018 niet zo'n topjaar als 2017 maar is zeker niet pessimistisch gestemd over de zuivelmarkt. 'De markt houdt zich redelijk staande. Dat heeft onder andere te maken met de droogte waarmee Nieuw-Zeeland te kampen heeft gehad. Daardoor is er daar minder gemolken. Ook in de Verenigde Staten is de melkproductiestijging op dit moment redelijk beperkt met 1,1 procent.'

Hogere olieprijs

Van invloed is ook de huidige olieprijs. Die is van een hoger niveau, waardoor olieproducerende landen meer te besteden hebben. 'Voeg daarbij de groeiende economie en wereldbevolking en er geen reden tot ongerustheid', stelt Osinga. Hij waarschuwt de zuivelondernemingen wel voor afhankelijkheid van een beperkt aantal landen. 'De Rusland-boycot heeft laten zien dat er ook zomaar een afzetmarkt weg kan vallen. Gelukkig zijn er alternatieve afzetmarkten gevonden. Diversificatie en een brede afzet wordt steeds belangrijker.'

Een risico voor de zuivelprijzen is wel de interventievoorraad van 400.000 ton magere melkpoeder die in de Europese pakhuizen ligt. Osinga verwacht dat de voorraden uiteindelijk worden weggezet voor veevoerdoeleinden.
Vorige week besloten de Europese ministers van Landbouw ook om voorlopig geen nieuw mager melkpoeder meer op te kopen tegen een vaste interventieprijs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer