Nederlandse boer is ecologisch wereldkampioen

De Nederlandse agrarische sector heeft de laagste ecologische voetafdruk ter wereld. Dat concludeert ABN Amro in de dinsdag verschenen publicatie 'Agrarisch: circulair van huis uit'.

Nederlandse+boer+is+ecologisch+wereldkampioen
© Archief

Het rapport stelt vast dat in agrarisch Nederland al jaren gebruik wordt gemaakt van rest- en afvalstromen. De CO2-uitstoot is sterk verlaagd door de inzet van biomassa en Nederland scoort internationaal hoog met het tegengaan van voedselverspilling.

Boeren en tuinders lopen daarbij voorop met de inzet van de laatste technologie op het gebied van smart farming, zoals sensoren, data-analyse of het gebruik van akkerkaarten via drones of satellietbeelden. Als bedrijven binnen én buiten de sector gaan samenwerken, kan dit bovendien een extra impuls geven aan het sluiten van kringlopen in andere sectoren.

Hernieuwbare energie

Ook zijn boeren en tuinders betrokken bij de productie van maar liefst 42 procent van de hernieuwbare energie in Nederland. Daar profiteert de samenleving van, want zelf gebruikt de sector maar 4,9 procent van alle energie.

Al die omstandigheden leiden er volgens het ABN Amro rapport toe dat Nederlandse agri-producten de laagste milieu-impact ter wereld hebben. Dit is vooral af te meten aan de hoge opbrengst per kilo's product, door de hoogwaardige productiviteit van de agrarische sector.

Ketenfinanciering

De bank stelt vast dat de overgang naar een circulaire economie vraagt om een andere wijze van financieren. Nu gaat het meestal nog om leningen aan op zichzelf staande agrarische bedrijven, maar ABN Amro ziet in de toekomst mogelijkheden voor ketenfinancieringen.

Daarvoor is het wel nodig om inzicht te hebben in nieuwe verdienmodellen en de financiële prestaties in de land- en tuinbouw. Volgens het rapport biedt de Nederlandse agrarische sector veel perspectieven voor rendabele verdienmodellen.

Door restproducten te gebruiken en verspilling te beperken, kunnen ondernemers individueel kosten verlagen en opbrengsten verhogen, met minder milieu-impact. Wanneer bedrijven binnen én buiten de sector samenwerken, geeft dat een extra impuls en kunnen deze kringlopen worden gesloten.

Data van loonbedrijven

Loonbedrijven vormen een belangrijke schakel binnen een circulaire agrarische sector. Zij verzamelen veel data. Door machinedata te koppelen aan externe gegevens, zoals akkerkaarten via drones of satellietbeelden, kunnen verspilling en het gebruik van chemische middelen en meststoffen verder omlaag.

Loonbedrijven die hierin vooroplopen, ontwikkelen zich zo tot 'Smart Farming as a Service'. ABN Amro zegt daaraan een bijdrage te willen leveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer