Brexit+maakt+vracht+bloemen+250+euro+duurder
Nieuws
© FloraHolland

Brexit maakt vracht bloemen 250 euro duurder

Een 'harde' Brexit zal er toe leiden dat de export van een zending bloemen zeker 250 euro duurder wordt. Vergelijkbare kostenverhogingen zijn te verwachten voor veel andere producten.

Dat blijkt uit onderzoek van KPMG in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en van LNV. Gekeken is wat de effecten zijn als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar zonder akkoord de Europese Unie verlaat.

KPMG berekent dat de kosten voor in- en uitvoer jaarlijks in elk geval met 387 tot 627 miljoen euro zullen toenemen. Dit is exclusief douanerechten, btw-uitgaven en sectorspecifieke markttoegangseisen waarover nu nog niets bekend is.

Douaneformaliteiten

De extra kosten voor douaneformaliteiten zullen naar verwachting tussen de 78 euro en 126 euro per zending bedragen. Hier bovenop komen de sectorspecifieke kosten. Voor snijbloemen liggen deze specifieke extra kosten volgens KPMG tussen de 120 en 190 euro per zending.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) ziet door het onderzoek bevestigd dat de brexit grote economische gevolgen heeft. 'Bereidt u als ondernemer dus op tijd voor. De overheid wil graag helpen, maar een ondernemer moet zelf het belangrijkste werk doen.'

Focus op grenscontroles

Het onderzoek doet aanbevelingen die zich richten op het versnellen en vergemakkelijken van controles aan de grens zoals het vergroten van de douanecapaciteit en het aantal inspectielocaties. Andere opties zijn het introduceren van een 'fast lane' en het onderzoeken van de mogelijkheden voor controles tijdens de boottocht naar het VK.

Over deze aanbevelingen en de haalbaarheid ervan gaan de ministeries van EZ en LNV met de betreffende inspectiediensten in gesprek. De inzet van alle betrokken partijen is erop gericht om de hinder voor ondernemers aan de grens zo veel mogelijk te beperken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer