Britten+betalen+nog+zeker+drie+jaar+mee+aan+GLB
Nieuws
© Europese Commissie

Britten betalen nog zeker drie jaar mee aan GLB

De begroting van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid is nog tot en met 2020 veiliggesteld. De Britten blijven bijdragen aan de Europese begroting in de jaren 2019 en 2020, ondanks dat het land van plan is uiterlijk 29 maart 2019 de Europese Unie te verlaten.

Dat is een van de uitkomsten van de onderhandelingen die afgelopen nacht plaatsvonden tussen Europese Commissie en rgering May.

'Het Verenigd Koninkrijk zal bijdragen aan, en deelnemen in, de implementatie van de jaarlijkse Uniebegrotingen voor de jaren 2019 en 2020 alsof het lid was gebleven van de Unie,' zo staat in een gezamenlijk rapport dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie in de vroege uurtjes van vrijdag overeenkwamen.

Belangrijke tussenstap

Dat betekent dat de hoogte van de EU-begroting, waaronder de landbouwsubsidies, voorlopig niet in gevaar komt. De EU-begroting wordt traditioneel in cycli van zeven jaar vastgesteld. De huidige cyclus loopt nog tot eind 2020. De deal, die een belangrijke tussenstap vormt in de Brexitonderhandelingen, betekent ook dat Britse boeren nog tot eind 2020 landbouwsubsidies kunnen ontvangen.

De deal zorgt ervoor dat de Europese Commissie later op vrijdagochtend kon verklaren dat er 'voldoende vooruitgang' is geboekt in de onderhandelingen. Het zijn de Europese leiders, waaronder premier Mark Rutte, die volgende week donderdag en vrijdag op een top in Brussel zullen besluiten of ze het daar mee eens zijn. Zo ja, dan volgt de volgende fase, waarin onderhandeld zal worden over de handelsrelaties tussen de Britten en de EU. Dat zal bijzonder relevant zijn voor de Nederlandse landbouwsector.

Relatie opbouwen

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, deed op vrijdag alvast een voorschot op die gesprekken over de toekomstige relatie. 'We weten allemaal dat het moeilijk is om uit elkaar te gaan. Maar uit elkaar gaan en dan een nieuwe relatie opbouwen is nog veel moeilijker', aldus de Pool.

De Britten hebben om een overgangsfase gevraagd van ongeveer twee jaar. Tusk kwam alvast met enkele voorwaarden. Hij zei onder meer dat tijdens de overgangsfase het Verenigd Koninkrijk 'begrotingsbeloftes' zal moeten respecteren. Mogelijk betekent dit dat het VK nog iets langer zou moeten bijdragen aan de EU-begroting.

Of de Britten na 2020 daadwerkelijk nog zullen bijdragen aan de Europese begroting, zal waarschijnlijk pas duidelijk worden bij de finale overeenkomst. In het deelakkoord staat wel dat het Verenigd Koninkrijk verklaart dat het 'mogelijk' na 2020 nog zou willen deelnemen aan 'sommige' begrotingsprogramma's, zonder details te noemen.

Weer

 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer