Ongeloof+en+onbegrip+melkveehouders+na+blokkade
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Ongeloof en onbegrip melkveehouders na blokkade

Dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maar liefst 2.100 bedrijven blokkeerde vanwege onregelmatigheden in het I&R-systeem, leidt tot veel ongeloof en onbegrip onder melkveehouders. Zeker ook omdat volgens sommige boeren iedere onvolkomenheid hard wordt aangerekend.

Veehouder Gijs van Poppel uit Molenschot stelt in Trouw dat hij uitging van een klein aantal bedrijven: 'Ik zou niet weten hoe dit kan, het gaat onze pet te boven.'

Ook anderen vinden het opvallend dat niemand iets hiervan heeft gehoord. 'Ik sprak veehouders en handelaren, over zoiets wordt toch gesproken', stelt Anton de Wit uit het Zuid-Hollandse Reeuwijk in dezelfde krant.

Bloedbad

Elders op internet ook veel discussie over de aard van de onregelmatigheden, die op basis van data-analyse naar boven komen: 'Je kan er donder op zeggen dat zo'n data analyse met het inzicht van een ambtenaar een bloedbad oplevert en veel onterecht geblokkeerde bedrijven',stelt één van de ondernemers op Nieuwsgrazer.

Zo blijkt een ondernemer waarbij geïmporteerde dieren wel als gemolken en afgekalfd te boek staan, ook geblokkeerd. 'Je mag er toch van uitgaan dat als een medewerker van CRV de dieren registreerde als import dier en ook de kalf datum in het stamboek zet dat het dan goed komt', stelt hij verontwaardigd.

DNA-onderzoek

Een andere ondernemer claimt te zijn geblokkeerd, omdat er één melkkoe is aangekocht en er een vaars is die ouder is dan 27 maanden. Voor de NVWA reden om DNA-onderzoek te laten verrichten onder vier meerlingen. 'De kosten hiervoor zijn voor mij', klinkt het geërgerd.

Een andere melkveehouder stelt op nieuwsgrazer dat de verschillende systemen niet goed op elkaar aansluiten: 'Beetje makkelijk om nu te roepen dat er 2.100 fraudeurs zijn.' Op Facebook laat Trudie Roeten weten dat ze het 'zo jammer voor de sector vindt, voor alle boeren die het spel wel eerlijk spelen'. Jan Uildriks zet ook vraagtekens bij reactie van LTO op de fraude: 'Als er zoveel zijn, dan heeft LTO mest in oren en ogen'.

Knelgevallen

Jp Kievit wil 'het financiële voordeel toekennen aan de knelgevallen. De plukse wet toepassen', terwijl Gerdie van Deurzen vooruitkijk en zich afvraagt 'wat als blijkt dat bedrijven helemaal niets fout hebben gedaan?'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer