Overheid+mist+expertise+bij+voedselmisstanden
Ingezonden
© Dirk Hol

Overheid mist expertise bij voedselmisstanden

Nederland ontbeert een noodzakelijke organisatie om misstanden met voedsel snel te signaleren en betrokkenen en consumenten te waarschuwen.

Er is helaas een grote overeenkomst tussen het fipronilprobleem en de bankencrisis. Deze crisis heeft zich kunnen ontwikkelen ondanks het toezicht van de voor misstanden verantwoordelijke Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook heeft het probleem met onze eieren zich sinds november 2016 vele maanden lang kunnen ontwikkelen, ondanks het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Nog steeds is niet klip-en-klaar aan het grote publiek duidelijk gemaakt hoe schadelijk fipronil echt is. Daarom werden uit voorzorg eieren en eiproducten bij de geringste verdenking vernietigd.

Ministerie van Landbouw

Nu er weer een voedselprobleem is ontstaan - na het probleem met buitenlandse kiemgroente waarvan aanvankelijk onze komkommers de schuld kregen - wordt pijnlijk duidelijk dat wij geen strak geleid ministerie van Landbouw hebben met een gezaghebbende minister.

In de belangrijkste pijler van de economie, de agrarische sector, is er een gezagsvacuüm waarin bestuurders en geleerden elkaar tegenspreken, egotrippers naar de microfoon grijpen en tegenstanders van voedselproductie zich roeren.

Strengere eisen

Ook nu blijkt dat de toegestane maximale hoeveelheden fipronil in ons voedsel door 'Brussel' niet zijn genormaliseerd: in Nederland gelden strengere eisen dan in sommige omringende landen.

Verder is ondanks elkaar tegensprekende deskundigen nog steeds onderbelicht gebleven dat een meerderheid van de eierproducenten fipronil helemaal niet heeft gebruikt. En dat zelfs bij veel gebruikers de aangetoonde concentraties in hun eieren te laag waren om zich zorgen over te maken.

Schade nog groter

Daardoor is de uiteindelijke schade voor de sector nog groter geworden dan onvermijdelijk zou zijn geweest als de overheid wel had beschikt over de noodzakelijke organisatie om misstanden met voedsel snel te signaleren en alle betrokkenen, producenten en consumenten te informeren.

Als Nederland de toonaangevende positie in de agrarische wereld wil behouden, dan moeten er weer een minister en staatssecretaris van Landbouw komen waarnaar ook in Brussel wordt geluisterd.

Welvaart

Er zijn lieden die beweren dat dat niet hoeft en dat wij die grote productie en export helemaal niet nodig hebben. Die mensen moeten ervan overtuigd worden dat voor onze welvaart een grote export noodzaak is, waarvoor een grote thuismarkt onontbeerlijk is.

Als wij ermee stoppen, moeten wij voedsel importeren uit landen waar veel regels voor voedselveiligheid nog helemaal niet zijn ingevoerd, laat staan de handhaving ervan. Behalve grote werkloosheid zouden er dan sporen van andere bestrijdingsmiddelen dan fipronil op ons bord terechtkomen.

Alarmerend

De uitspraken van de minister en de NVWA zijn alarmerend: 'Wij hebben niets fout gedaan, de sector is verantwoordelijk voor de middelen die worden gebruikt, dus geen compensatie.' Dat betekent dat de overheid de veiligheid van de middelen die in onze voedselketen worden gebruikt, niet garandeert.

Als die uitspraak niet wordt ingetrokken, zou de sector een eigen onderzoeksstation moeten oprichten. Dat kan toch niet waar zijn.

Op een ander vlak zijn er al vergelijkbare problemen: werkgevers worden geacht om al de documenten van al hun internationale werknemers op echtheid te controleren op straffe van hoge boetes, terwijl zij ook voor deze overheidstaak de expertise niet bezitten.

Arie van den Berg
zaadveredelaar in Naaldwijk

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer