NVWA+verhoogt+tarieven
Nieuws
© Dirk Hol

NVWA verhoogt tarieven

De tarieven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij boeren en tuinders in rekening brengt, stijgen. Die gaan per 1 januari 2018 gemiddeld 2,3 procent meer betalen.

Het gaat om keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse. De NVWA wordt voor ongeveer 70 procent betaald door het ministerie van LNV en het ministerie van VWS. De overige 30 procent zijn kosten voor keuringen en herinspecties bij bedrijven. Het uitgangspunt hierbij is dat de tarieven kostendekkend moeten zijn.

De tarieven van de NVWA worden jaarlijks aangepast aan de stijgende lonen en prijzen. Verder zorgen een extra keurpunt in de Rotterdamse haven voor een kostenverhoging. Datzelfde geldt voor een groeiende export en de extra eisen die landen buiten de EU stellen aan de te importeren producten.

Kosten stijgen meer

Dit betekent meer werk voor de NVWA. Als alle kostenstijgingen in rekening gebracht zouden worden, zouden de tarieven met gemiddeld 4,1 procent stijgen. Voor 2018 is een deel van de prijsstijging voor rekening van de overheid. Hierdoor wordt de stijging van de tarievenprijsstijging beperkt.

De tarieven van de NVWA worden vastgesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer