Nu+of+nooit+voor+snel+internet+Zeeuws+buitengebied
Nieuws
© Anton Dingemanse

Nu of nooit voor snel internet Zeeuws buitengebied

Bedrijven en particulieren kunnen zich voor 1 februari aanmelden voor snel internet in het Zeeuwse buitengebied. De plaatselijke ZLTO-afdelingen maken zich echter zorgen of er voldoende aanmeldingen binnenkomen om van start te kunnen gaan.

Samen met Greenet biedt internetprovider DELTA snel internet aan in het buitengebied van Zeeland. De Zeeuwse buitengebieden moeten het nu nog doen met een ADSL-verbinding met hooguit 10 megabit per seconde download-snelheid. Via het nieuwe vast-draadloos netwerk kan dat oplopen tot 50 megabit per seconde.

Om van start te kunnen gaan, moeten voor 1 februari minimaal 150 adressen per opstelpunt zich hebben aangemeld. In totaal komen er zeven van deze zendmasten te staan in Walcheren, Zuid-Beveland en Midden- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen.

Boer wil wel

'Zoals het er nu naar uitziet, is er nog geen locatie die genoeg aanmeldingen heeft,' zegt Pieter van der Pol van DELTA. 'In Goes is het bijna zover, maar alle andere locaties hebben nog veel te weinig aanmeldingen.'

'Het doorgaan van het initiatief is van levensbelang voor ondernemers,'

ZLTO-afdelingsvoorzitter Gerard Mangnus in Hulst

Volgens Van der Pol is er een groep mensen die aangeeft tevreden te zijn met de huidige internetsnelheid. Maar of dat zo blijft, is volgens hem nog maar de vraag. 'De kans is groot dat de huidige techniek nu nog voldoet, maar op termijn niet meer.'

Afdelingsvoorzitter Gerard Mangnus in Hulst heeft de indruk dat het merendeel van de agrarische ondernemers in het gebied zich al hebben aangemeld. 'Hun belang is groot. De bedrijfsvoering vindt steeds meer plaats via internet en daar is een hogere snelheid voor nodig.'

Particulier nodig

Echter, om de plannen te kunnen laten doorgaan, moeten ook particulieren instappen. Van der Pol denkt dat veel van hen de ervaring van anderen afwachten en mogelijk later instappen. Maar de kans is groot dat er geen later komt. 'Wil je dat de bakker brood blijft verkopen, dan moet je wel brood kopen,' aldus Van der Pol.

De internetprovider heeft zich tijd noch moeite gespaard om mensen voor te lichten over de mogelijkheden. En ook ZLTO heeft haar achterban geïnformeerd. Jaren van voorbereiding zijn eraan voorafgegaan.
Aan het vast-draadloos netwerk ligt het niet, denkt Van der Pol. 'Het is eerder succesvol getest in Sluis en Schouwen-Duiveland. Bovendien ligt er een aantrekkelijk financieel instapaanbod. En mensen zijn met deze oplossing ook in de toekomst verzekerd van snel internet.'

Er is nog kans

Mangnus noemt het doorgaan van het initiatief van levensbelang voor ondernemers. Volgens de ZLTO-voorzitter komen er nog dagelijks aanmeldingen binnen. 'Er is nog een kans om de drempel te halen, maar het is geen gelopen race.'

Voor de twijfelaars zijn er nog extra informatiebijeenkomsten gepland in Goes (15 januari, stadskantoor), Domburg (17 januari, gemeentehuis) en Axel (18 januari, De Halle), steeds vanaf 19 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer