Snel+internet+Flevoland+kan+goedkoper
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Snel internet Flevoland kan goedkoper

Aanleg van glasvezel in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland kan een stuk goedkoper dan via de huidige graaftechnieken. Door gebruik te maken van drainagemachines kunnen de legkosten van de kabels worden teruggebracht van 5 tot 6 euro per meter tot zo'n 1 euro.

Dat idee oppert LTO Noord-afdelingsbestuurder Hubert Levers uit Lelystad nu provincie Flevoland het animo peilt van bewoners in het gebied om in te schrijven op aansluiting op snel internet.

'Voorwaarde is wel dat iedereen meedoet, omdat de kabels op een meter of twee van de kavelrand moeten komen te liggen. In de wegberm kun je met die machines niet uit de voeten, in het veld komen ze diep genoeg.'

ADSL

Een groot aantal boeren in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland heeft nu nog geen toegang tot snel internet. Het draadloze Greenet-systeem bereikt zo'n 5300 van de 8000 adressen, de overige zijn aangewezen op ADSL.

Maar ook Greenet is slechts een tussenoplossing, waarschuwt Levers. ' Eigenlijk is alleen glasvezel stabiel en toekomstbestendig. Dat biedt snelheden waar je ook met toekomstige computers mee uit de voeten kunt. Met een straalverbinding ben je ook afhankelijk of je aansluiting vrij ligt van begroeiing.'

Verwachtingen

Provincie Flevoland onderzoekt nog tot met 29 oktober via een online enquête de ervaringen, verwachtingen, wensen en het huidige gebruik van bewoners en ondernemers in het buitengebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer