%E2%80%98Breedband+prima+maar+liever+niet+draadloos%E2%80%99
Nieuws
© Persbureau Noordoost

‘Breedband prima maar liever niet draadloos’

Gebruikmaken van radiofrequenties voor draadloos snel internet, met Europees geld investeringen in internetinfrastructuur op het platteland rond krijgen en lagere kosten voor het aanleggen van een vast telecomnetwerk. Daarmee wil minister Henk Kamp (EZ) snel internet in buitengebieden bevorderen.

Joost de la CourtBoeren zijn blij met de toezeggingen van Kamp. Het achterblijven van de uitrol van glasvezelaansluitingen in het buitengebied en in de kleine kernen, is hun een doorn in het oog. Door commerciële marktpartijen worden de buitengebieden gemakshalve afgedaan als onrendabel.
Toch wordt op verschillende plaatsen inmiddels hard gewerkt aan de aanleg van breedbandnetwerken in het buitengebied. Dat gebeurt dan vaak vanuit burgerinitiatieven. Die denken op coöperatieve basis wel financiering te kunnen vinden voor hun activiteiten zonder dat het onbetaalbaar wordt voor de individuele afnemer. Ook boeren en tuinders profiteren van deze initiatieven.

Onderkenning minister

‘Ik ben blij dat minister Kamp het belang van snel internet in het buitengebied eindelijk onderkent. Beter laat dan nooit’, zegt veehouder en CDA-Statenlid John Verhoijsen uit het Limburgse Beringe.
Verhoijsen put moed uit de bottom-up aanpak die her en der wordt gehanteerd om onrendabele gebieden toch aan het snelle internet te krijgen. ‘Ook op ons bedrijf hebben we te maken met een trage verbinding. Online boekhoudprogramma’s en andere ‘zware’ software die actief gebruikmaakt van het internet, kunnen we hier wel vergeten.’
Als Statenlid toonde Verhoijsen zich de afgelopen tijd warm pleitbezorger van de introductie van breedbandinternet voor iedereen, dus ook op het platteland.
‘We hebben deskundigen geraadpleegd. Breedband via glasvezel is de beste oplossing, zeggen zij. Draadloos breedband is het niet. Internet via de ether is kwetsbaar en kent veiligheidsrisico’s. Dat moet je alleen maar gebruiken op plaatsen waar het echt niet anders kan.’

Actieve ondersteuning

Verhoijsen ziet dat overheden zich steeds meer inzetten om breedband ook in het buitengebied aangelegd te krijgen. ‘Als de markt het niet kan oplossen, dan is de overheid aan zet. Gemeenten en provincies steunen organiserende partijen steeds actiever’, constateert hij.
‘In Gelderland nemen de provincie en gemeenten zelfs samen het voortouw door als overheid een netwerkbedrijf op te zetten. Maar ook hier in de regio Venray/Horst aan de Maas krijgen we actieve ondersteuning van de lokale overheid’, vertelt de veehouder.
Samenwerking tussen de overheden op lokaal, provinciaal en landelijk niveau is bij de uitvoering essentieel, stelt Verhoijsen vast. ‘Het is nu aan het kabinet om boter bij de vis te doen, zodat initiatieven ook werkelijk van de grond komen.’

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer