Natuurboeren-kaas in Jumbo-schap

In de Jumbo-filialen in Gelderland en Overijssel ligt vanaf februari de Rauwmelkse kaas van Stichting Natuurboeren. Gedeputeerde Hester Maij van Overijssel en CEO Frits van Eerd van Jumbo sneden de eerste kaas maandag aan in een filiaal in Zwolle.

De kaas wordt gemaakt van melk van oer-Hollandse rundveerassen door kaasmakerij Meester-Affineurs. De kaas die werd aangesneden is gemaakt van de Blaarkoppenmelk van melkveehouder Jan Broenink uit Langeveen.

De stichting Natuurboeren hart voor biodiversiteit, combineert biologische veehouderij met natuurbeheer in gebieden van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De stichting bestaat inmiddels negen jaar. Via de stichting wordt vlees en zuivel vermarkt. Er is ook een geslaagde pilot geweest met de productie van schoenen. Daar wil de stichting in een later stadium verder mee aan de slag, vertelt Jos Groothedde van de stichting.

Financieel model

'Het is moeilijker om schoenen in de markt te zetten dan kaas', stelt hij. 'Maar we gaan er zeker mee verder. Uiteindelijk moet het financiële model goed zijn.'

Mede door steun van provincie Overijssel is het mogelijk dat de kaas in de schappen van de supermarkten terecht komt. Gedeputeerde Hester Maij: 'We hebben veel boeren in onze provincie. Tegelijk ligt ruimt dertig procent van de natuurgebieden met een natuuropgave in Overijssel. Dit is een hele mooie combinatie van agrarische bedrijfsvoering en natuurbeheer. Bovendien willen consumenten graag zien waar hun voedsel vandaan komt. Ook daar sluit het goed bij aan'.

Uniek

CEO Frits van Eerd noemt de kaas van Natuurboeren heel erg uniek. 'Hier kunnen wij geen nee tegen zeggen. Wij krijgen dagelijks nieuwe producten aangeboden voor in ons assortiment. Dit is een hele mooie kruisbestuiving waar ook de provincie bij betrokken is.'

Maar uiteindelijk is de consument de baas van de winkel en niet de CEO, vindt hij. 'Die vertelt het als een product niet lekker is of te duur. Wij vragen dan ook om feedback van de klanten. Uiteindelijk willen we dat het product volgend jaar ook nog in de winkel ligt. Dat moeten we samen doen.'

Natuurgrond

Bij de natuurboeren bestaat ten minste 25 procent van de grond uit natuurgrond en/of landschapselementen. De zorg voor de dieren, de variatie aan grassen en kruiden en de gematigde bemesting staat centraal in de bedrijfsvoering.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer