Liquiditeit+melkveehouderij+gestegen
Nieuws
© Ida Hylkema

Liquiditeit melkveehouderij gestegen

Door de stijgende melkprijs steeg de rekening-courant van melkveebedrijven in 2017 gemiddeld met 2.000 euro per maand. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro.

De kaspositie steeg ondanks normalisering van de aflossingen aan banken, afbouw van crediteuren en kosten voor uitgesteld onderhoud.
Vorig jaar ontvingen melkveehouders 30 procent meer melkgeld dan in 2016, dat is een toename van 75.000 euro. Het jaar 2017 kenmerkt zich door een stijgende melkprijs als gevolg van een hogere vraag naar boter en kaas.

Veeverkoop

Ook de opbrengst uit verkoop (minus aankoop) van vee was hoger door het fosfaatreductieplan. Deze steeg met 5.000 naar 18.700 euro. Dat laatste ging volgens ABN Amro nauwelijks ten koste van de melkproductie, doordat veel jongvee werd afgestoten en de productie per koe toenam.

Buffer

Ondanks de hogere kasstroom op melkveebedrijven, kon er nog geen echte buffer worden opgebouwd voor tegenvallers. Daar is volgens de bank meer voor nodig. De hoogte van de benodigde buffer verschilt sterk per bedrijf en is vooral afhankelijk van de kostprijs en de ruimte voor verlaging daarvan. Een veelgebruikte vuistregel is twee tot drie maanden melkgeld.

Afwachten

Volgens ABN AMRO zullen veel melkveehouders dit voorjaar belasting moeten betalen. Vooralsnog ligt de melkprijs boven de gemiddelde kostprijs, maar de melkprijs zal naar verwachting gaan dalen. De bank merkt dat veel melkveehouders twijfelen tussen afwachten of investeren in fosfaatrechten. Melkveehouders en adviseurs rekenen daarom aan de opbouw van de kosten voor extra melkproductie. Met deze informatie kunnen ondernemers betere beslissingen nemen.
Bekijk de zuivelprijzen

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer