In+Noorden+klopt+akkerbouw+de+melkveehouderij
Nieuws
© Huisman Media

In Noorden klopt akkerbouw de melkveehouderij

De akkerbouw in Noord-Nederland staat er economische beter voor dan de melkveehouderij in die regio. Noordelijke melkveebedrijven zijn ook kwetsbaarder dan collega's elders in het land.

Dat blijkt uit een sectoronderzoek dat de drie noordelijke provincies hebben laten uitvoeren door Wageningen Economic Research. De agrarische sector in Noord-Nederland is sterk. Boeren en tuinders zijn er met een totaalomzet van 7,3 miljard euro in de jaren 2011-2015 van groot belang voor de werkgelegenheid en de economie.

Het noordelijke akkerbouwcluster overtroeft daarbij de melkveehouderij. Per hectare creëert de akkerbouw circa vier keer zo veel toegevoegde waarde, stellen de onderzoekers vast. De akkerbouwsector in Noord-Nederland is robuust. Bedrijven kennen er met een solvabiliteit van gemiddeld 80 procent een relatief klein aandeel vreemd vermogen. In de noordelijke melkveehouderij bedraagt de solvabiliteit 64 procent.

Conclusies

LTO-voorzitter Trienke Elshof in regio Noord vindt de uitkomsten van het onderzoek naar de positie van de noordelijke landbouw belangrijk. Maar ze is nog niet zo ver om te concluderen dat de noordelijke melkveehouderij er slecht voor staat.

'Het ligt genuanceerder. In mijn ogen zijn melkveebedrijven in Friesland, Groningen en Drenthe wel klaar voor de toekomst. Ten opzichte van de andere regio's ligt de verhouding dieren en grond hier gunstiger. En als de schaalvergroting verder doorzet, is de verkaveling hier ook beter.'

Keuzes

Elshof stelt daarnaast vast dat er veel initiatieven in het Noorden zijn om de boeren te ondersteunen bij hun strategische keuzes en het verduurzamen van de productie. 'Het rendement dat zo wordt opgebouwd moet nog worden waargemaakt. De sector staat in feite sinds 2015 stil.'

In inkomen boerden noordelijke akkerbouwers over de periode 2011-2015 beter dan hun collega's met melkkoeien: 76.000 euro tegenover 32.500 euro. Sectorspecialist Jan Kuiper van Flynth Adviseurs en Accountants verklaart de achterstand van de noordelijke melkveehouderij deels uit de investeringskeuzes die zijn gemaakt.

'Noordelijke melkveehouders hebben vooral geïnvesteerd in grond en gebouwen, in het Zuiden was dat in mestafzet en voeraankoop. Als je dat voor de langere termijn goed regelt, is dat goedkoper en zie je sneller resultaat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer