Omzet+Vlaamse+land%2D+en+tuinbouw+8+procent+hoger
Nieuws
© Nationale Beeldbank

Omzet Vlaamse land- en tuinbouw 8 procent hoger

De omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw ligt dit jaar 8 procent hoger dan in 2016. Dat heeft de Belgische Boerenbond bekendgemaakt.

Gekeken naar de afgelopen vijf jaar is 2017 een gemiddeld jaar, meldt de bond. Dat 2017 beter is dan vorig jaar, komt doordat 2016 een slecht jaar was voor de Belgische boer en tuinder, aldus de Boerenbond.

Schommelingen in sectoren

In zijn totaliteit bekeken, los van regionale verschillen die er door de droogte in het voorjaar duidelijk zijn, raamt de Boerenbond ten opzichte van 2016 een gelijke omzet in de akkerbouw, een lichte daling bij groenten en fruit (min 2 procent en min 0,6 procent), en een stijging van 5 procent in de sierteelt.

In de dierlijke sector wordt een omzetstijging genoteerd van 12 procent. Die komt vooral van de melkveehouderij (plus 43 procent) en de varkenshouderij (bijna plus 10 procent). 'Een verademing na de uitzonderlijk slechte prijsvorming van vorige jaren', stelt de Boerenbond. Vleesvee blijft het in Vlaanderen moeilijk hebben.

Kosten gelijk

Terwijl de energiekosten stegen met 8,5 procent, de kosten van zaai- en pootgoed met 6 procent en de loonkosten met 2 procent, daalden de kosten voor gewasbescherming (min 5 procent), veevoeders (min 4 procent) en meststoffen (min 3 procent). De totale directe kosten van de Vlaamse land- en tuinbouw blijven hiermee ongeveer gelijk. De kosten voor veevoederkost maken 47 procent van de totale directe voor de Vlaamse land- en tuinbouw uit.

Ondanks de hogere omzet blijven de dunnere marges voor boeren en tuinders een zorgenkind, aldus de Boerenbond, die ook signaleert dat prijsvolatiliteit in de land- en tuinbouw sinds 2007 gemeengoed is geworden. De Boerenbond maakt jaarlijks een inschatting van de omzet in de land- en tuinbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer