Betere+kaspositie+melkveehouders
Nieuws
© Koen van Wijk

Betere kaspositie melkveehouders

In het derde kwartaal van dit jaar is de kaspositie van melkveehouders verder verbeterd. Dat blijkt uit een bericht van ABN Amro naar aanleiding van de publicatie op Agrimatie van Wageningen Economic Research.

Met deze verbetering is voor het gemiddelde bedrijf een negatieve stand van de rekening courant achter de rug. Dat betekent ook dat bedrijven de mogelijkheid hebben om de ontstane financiële ruimte aan te wenden om onbetaalde rekeningen te voldoen. Het biedt tevens ruimte om na te denken over het doen van achterstallig onderhoud, het vervangen van bedrijfsonderdelen of te investeren in de verbetering van bedrijfsprocessen.

Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro: 'Op dit moment zijn weinig ondernemers bezig met investeringen in groei. Wel oriënteren melkveehouders zich op aanvulling van in 2018 afgeroomde rechten of lege stalruimte. De hoge prijs van fosfaatrechten doet echter velen twijfelen. De extra koeien en benodigde rechten lonen niet en verhogen de kostprijs. Daarbij weet elke melkveehouder inmiddels dat een spaarpotje geen overbodige luxe is.'

Aflossing

Vergeleken met eind juni is het tekort op de rekening-courant van melkveebedrijven per eind september met 4.200 euro verminderd. Dit gebeurde ondanks normalisering van de aflossingen aan banken, afbouw van crediteuren en kosten voor achterstallig onderhoud.

Elke melkveehouder weet inmiddels dat een spaarpotje geen overbodige luxe is

Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro

De hogere melkprijs (tot meer dan 41 cent per kilo in september) is een belangrijkste drijfveer voor deze verbetering. In het derde kwartaal werd 40 procent meer melkgeld ontvangen dan in datzelfde kwartaal in 2016. Ten opzichte van eind september vorig jaar is de kaspositie met 19.000 euro verbeterd, een toename van circa 190 euro per melkkoe.

Liquiditeitbarometer

In de eerste negen maanden van dit jaar lagen de melkopbrengsten voor een gemiddeld bedrijf 2,3 eurocent per kilo melk hoger dan het tienjarig gemiddelde en zo'n tien cent boven de melkprijs van 2016. Ook leidde het fosfaatreductieplan tot verhoogde inkomsten uit verkoop van vee. Het goede groeiseizoen zorgde voor een goede voorraad ruwvoer, maar ook voor meerkosten voor de oogst van dit gras.

De afgelopen maanden zijn de kosten licht gedaald, waardoor het bedrijfssaldo voor september gestegen tot 18.500 euro. Het is volgens ABN Amro afwachten hoe het laatste kwartaal zich ontplooit. De melkprijs lijkt haar top te hebben bereikt en bovendien vallen ook de kosten voor de maisoogst en de aankoop van mais in het vierde kwartaal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer