Peen+en+uien+drukken+resultaat+akkerbouwer
Nieuws
© Haijo Dodde

Peen en uien drukken resultaat akkerbouwer

Voor akkerbouwers gaat 2016 de boeken in als een jaar waarin peen en uien tegen de verwachting in slechte resultaten boekten. Dat meldt accountantsorganisatie Accon avm.

Reden voor de achterblijvende prijzen van peen en uien zijn de goede oogsten in het buitenland en de wens van steeds meer consumenten om producten uit eigen land te kopen. Dat bemoeilijkt de export, stelt Accon avm in een persbericht op basis van de resultaten over 2016.

In tegenstelling tot peen en uien blijven aardappelen wel onverminderd populair en goed aan de prijs, concludeert Harm Jan Schipper van Accon avm. 'Op het gebied van de aardappelteelt loopt Nederland voorop', zegt de bedrijfsadviseur. 'Onze reputatie is heel goed, wat alles te maken heeft met de constante kwaliteit en op maat geleverde hoeveelheden.'

Kosten

Wat de kosten voor akkerbouwers in 2016 betreft, ziet Accon avm een stijging voor gewasbescherming, grondverbetering en pacht. Daartegenover staat dat de kosten voor meststoffen, onderhoud aan machines, brandstof, vreemde arbeid, afschrijvingen en rente op veel akkerbouwbedrijven daalden.

Accon avm verwacht dan ook dat de oogst 2016 bij poot- en consumptieaardappelbedrijven goede resultaten oplevert. Bij bedrijven met veel uien en winterpeen is de kans groot dat het resultaat lager zal zijn dan in 2015. De prijsvorming van graan en suikerbieten was in 2016 iets gunstiger dan in 2015.

Liquiditeitsprognose

Schipper adviseert ondernemers om voor de start van het nieuwe seizoen de financiële resultaten van 2016 volledig in kaart te brengen. 'In het gunstigste geval is er voldoende buffer aanwezig om de tegenvallende prijzen van ui en peen op te vangen. Zo niet, dan is het raadzaam om een liquiditeitsprognose te maken tot de volgende oogst. De prognose kan ook de onderbouwing geven voor de nog uit te voeren investeringen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer