Betere gezondheid levert tot 10 euro extra per varken op

Een vleesvarkenhouder die een betere bedrijfshygiëne realiseert en de ziektedruk onder controle heeft, kan tot wel 10 euro per varken extra verdienen. Dat stelt directeur Jean-Marie van Oort van Topigs Norsvin Nederland.

Betere+gezondheid+levert+tot+10+euro+extra+per+varken+op
© Archief Marcel Bekken

De groei van vleesvarkens kan heel veel beter dan wat nu praktijk gebeurt. 'De dieren hebben de genetische potentie, maar die kan alleen worden benut als de gezondheid goed is', stelde Van Oort tijdens het Topigs Norsvin-event 'Op het scherpst van de snede'.

'Nederlandse varkenshouders zijn goed in het managen van ziektes', vertelde hij in Nijmegen. Van Oort hield daar een stevig pleidooi voor een betere hygiëne op de bedrijven en daagde varkenshouders uit om ziektedruk te gaan managen. 'Want wie dat onder controle heeft, werkt plezieriger en benut de groeipotentie en voerefficiënte van de vleesvarkens beter.'

Ontstekingen

Aan de slachtlijn heeft nu respectievelijk 15,5 en 9,4 procent van de vleesvarkens long- of gewrichtsontsteking. 'Maar hoe mooi zou het zijn zonder al die ziektes', vroeg Van Oort zich af.

Dat er inderdaad nog forse winst te halen valt op het gebied van diergezondheid, onderstreepte Vion-topman Frans Stortelder. 'Soms hangen er koppels aan de lijn waar bij 60 tot 70 procent van de dieren longafwijkingen wordt vastgesteld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer