'Laarzenhygiëne vooral kwestie van bewustwording'

Er valt nog veel winst te boeken met laarzenhygiëne. Dat is vooral een kwestie van bewustwording, zegt hygiënespecialist Arjan Wermink van MS Schippers.

%27Laarzenhygi%C3%ABne+vooral+kwestie+van+bewustwording%27
© Ilona Lesscher

De Brabantse firma start deze week een campagne om hier de aandacht op te vestigen. 'Persoonlijk hygiëne speelt een belangrijke rol bij de verspreiding van kiemen. In de varkenshouderij hebben we vooral te maken met bacteriën en virussen, zoals bijvoorbeeld salmonella, en die verspreid je met name via je laarzen', licht Wermink de actie toe.

MS Schippers werkt in de HyCare-stal met een strak protocol ten aanzien van laarzenhygiëne. Wermink: 'Onze ervaring met groepen varkenshouders die daar op bezoek komen is, dat velen van hen zich onvoldoende bewust zijn van wat je versleept via je laarzen.'

Eerst reinigen, dan ontsmetten

De meeste varkenshouders werken binnen dezelfde diercategorie wel van jong naar oud, maar na de laatste groep moeten de laarzen wel worden gereinigd en ontsmet, merkt Wermink op. 'En ook in die volgorde, anders werkt het niet. Wij zien regelmatig dat vanaf de controlegang in een hok met gezonde biggen wordt gestapt. Dat gebeurt onbewust, maar is beter van niet.'

Het advies van MS Schippers is om in zo'n geval altijd eerst overschoenen over de laarzen aan te doen om het verder verspreiden van ziektekiemen tegen te gaan. Door die werkwijze systematisch toe te passen kan bijvoorbeeld een clostridiuminfectie een halt worden toegeroepen. Ander advies betreft het dragen van laarzen zonder profiel bij controlewerkzaamheden en het behandelen van dieren.

Logisch inrichten

'Wil je serieus met laarzenhygiëne aan de slag dan moet je de plek waar je van laarzen wisselt zo inrichten dat laarzen schoonmaken en desinfecteren gemakkelijk is uit te voeren. Investeer in een laarzenwasser of mini-hogedrukreiniger en een laarzenrek', zegt Wermink. De laarzen moeten eerst schoon voor ze kunnen worden gedesinfecteerd.

Worden de laarzen daarna op de kop opgehangen dan is goed zichtbaar of ze ook echt schoon zijn en kan de zool beter drogen. Laarzen ontsmetten kan met de rugspuit of met een ontsmettingsbak. Om de 'laarzenactie' te ondersteunen ontwikkelde MS Schippers een tablet met precies de juiste dosering voor 10 liter ontsmettingsmiddel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer