Krimpenerwaard gaat voor adaptieve landbouw

De gemeenteraad van Krimpenerwaard heeft dinsdagavond ingestemd met uitgangspuntennotitie Adaptieve Landbouw. Daarmee kan project Proeftuin Krimpenerwaard als leer- en experimenteeromgeving worden ingericht.

Krimpenerwaard+gaat+voor+adaptieve+landbouw
© Nationaal Groenfonds

Voor het project Proeftuin Krimpenerwaard is door de gemeente 2.245.000 euro beschikbaar gesteld. De proeftuin wordt de leeromgeving waarin boeren samen met andere ondernemers en wetenschappers stappen maken naar adaptieve landbouw.

Adaptieve landbouw is aangepast aan de natuurlijke omstandigheden en benut deze voor een goede productie. Het streven daarbij is om gezond voedsel te combineren met passende verdiensten en behoud van natuur- en landschapskwaliteit.

Bodemdaling

Daarnaast kan adaptieve landbouw bijdragen aan het tegengaan van bodemdaling, vermindering van CO2-uitstoot en energietransitie. Om de landbouw als sector en beheerder van het buitengebied te behouden biedt adaptieve landbouw de beste kansen, aldus de uitgangspuntennotitie.

Volgens de gemeente is de urgentie voor stappen naar een toekomstbestendige landbouw groot vanwege de grote natuuropgave vanuit de Gebiedsovereenkomst Veenweiden en algemene ontwikkelingen als klimaatverandering, bodemdaling en energietransitie.

Vier jaar

Het programma Proeftuin Adaptieve landbouw wordt uitgevoerd door Veenweiden Innovatiecentrum. Voor een periode van vier jaar is er een budget nodig van bijna 5 miljoen euro. De Proeftuin bestaat uit diverse deelprojecten en start in februari 2018.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer