Zuid-Holland op bres voor 'natuurboeren'

Provincie Zuid-Holland springt op de bres voor drie boeren in de Krimpenerwaard die een boete boven het hoofd hangt omdat ze in hun bedrijfsvoering teveel mest zouden hebben gebruikt.

Zuid%2DHolland+op+bres+voor+%27natuurboeren%27
© Wikimedia

Het drietal hangt boetes boven het hoofd, die kunnen oplopen tot maximaal 130.000 euro. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit wil de boeren de boete opleggen omdat onterecht gebruik zou zijn gemaakt van derogatie.

NVWA ziet deze gronden als natuurgronden die de boeren niet hadden mogen meetellen vanwege de natuurdoelstellingen. De provincie heeft afgelopen jaar de ambitiekaart natuurbeheerplan vastgesteld en hierop een natuurbestemming genoteerd en is van mening dat het Rijk deze kaart 'nu misbruikt deze kaart, terwijl naar de feitelijke situatie moet worden gekeken.'

De drie ondernemers werken mee aan de opgave om Natuurnetwerk Nederland te realiseren en beheren daarvoor ook natuurgronden. Ze pachten via de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard gronden van de provincie en hebben die aangemerkt als landbouwgrond, meetellend voor derogatie.

Degenen die hun nek uitsteken om gezamenlijke doelen te realiseren worden nu gestraft met een boete

Cruciaal

Dat laatste is cruciaal, omdat dat de uitzondering is op de Europese Regelgeving, die bepaalt dat boeren met minimaal 80 procent grasland een hogere mestgift mogen geven. De provincie vindt de boete onterecht omdat deze gronden meegeteld zouden mogen worden, omdat ze 'daadwerkelijk voor de landbouw worden gebruikt, binnen de natuurvoorwaarden, waarbij de mestgift geen schade aan natuur toebrengt.'

De provincie verwijst in haar verdediging naar het feit dat de gronden de afgelopen drie zijn ingezet binnen een pilot om te bezien of de doelen voor het Natuurnetwerk Nederland te realiseren zij via het zogeheten 'natuur inclusief boeren'. 'We moeten in Nederland toe naar duurzame landbouw met meer aandacht voor de effecten op omgeving en tegelijkertijd met minder geld natuuropgaves zien te realiseren,' aldus een woordvoerster van de provincie.

Met succes

Beide doelstellingen komen bij deze boeren in de Krimpenerwaard bij elkaar, vindt Zuid-Holland. 'De boeren werken met succes aan de pilot om binnen hun agrarische bedrijfsvoering natuur te realiseren.'

De provincie en de betrokken boeren vinden het onterecht dat degenen die hun nek uitsteken om gemeenschappelijke doelen te realiseren worden gestraft met een boete. 'Dit brengt het realiseren van Natuur Netwerk Nederland via deze weg in gevaar.'

Onjuiste afweging

Deze vorm van landbouw en natuurontwikkeling mag niet de dupe worden van problemen van het ministerie met Europa vanwege het overschrijden van het fosfaatplafond, voegt de woordvoerster daar aan toe.
'Wij hebben begrip voor de wens tot een efficiënt handhavingssysteem maar vinden dat ministerie onjuiste afweging maakt.'

De boeren en de provincie zijn er niet vanuit gegaan dat de grond niet als landbouwgrond zouden kunnen worden aangemerkt, er dat er dus geen sprake is van een bewuste overtreding. 'Er is tijdens de pilot geen signaal afgegeven dat dit niet klopt, maar de controle blijkt pas achteraf plaats te vinden.

Faillissement

De boete is zo hoog, dat het zelfs tot een faillissement van de betreffende boeren zou kunnen leiden. De provincie wil in overleg met de staatssecretaris om tot een oplossing te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer