Stuurgroep wil desnoods grond onteigenen voor natuur

Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard bepleit bij provincie Zuid-Holland dat de vorming van het Natuurnetwerk Nederland in de Krimpenerwaard desnoods door grondverwerving of onteigening plaats vindt.

Stuurgroep+wil+desnoods+grond+onteigenen+voor+natuur
© Schieland en Krimpenerwaard

Dat schrijft de stuurgroep dat in een brief aan Gedeputeerde Staten. Daarin wijst de Stuurgroep op het deel van NNN-opgave dat in eigendom is bij agrarische en niet-agrarische grondeigenaren. De stuurgroep wil zo snel mogelijk duidelijkheid voor betreffende grondeigenaren.

Het gaat om 276 hectare waarvan is afgesproken dat het NNN door zelfrealisatie van natuur ontwikkeld wordt. Maar dit komt niet van de grond, omdat boeren weerstand hebben, of hun bedrijf willen stoppen of verplaatsen, stelt de stuurgroep. LTO Noord vraagt de stuurgroep om door te pakken.

Helpen

De stuurgroep wil de grondeigenaren helpen bij natuurrealisatie. Als zij niet willen, moet grondaankoop of desnoods onteigening mogelijk zijn. Daarvoor vraagt zij de provincie om aanvullende middelen.

Op dit moment is daar geen budget voor en wordt er geen grond aangekocht of afgewaard, maar is gekozen voor de route agrarisch natuurbeheer. Het betreft zo'n 12 procent van de totale NNN-opgave in de Krimpenerwaard.

Ontbreekt

LTO Noord Krimpenerwaard ondersteund het pleidooi van de stuurgroep. 'We zijn blij dat ze inzien dat de middelen niet toereikend waren. Het is goed dat boeren die niet mee willen doen uitgekocht kunnen worden. Maar er moet wel vaart gemaakt worden, zij wachten al zo lang', aldus Leo Kool van LTO Noord Krimpenerwaard.

'Als er nu geen extra middelen komen, dan moeten de natuurdoelen naar beneden bijgesteld worden.' LTO Noord maakt zich namelijk wel zorgen over de manier waarop de inspanningen voor natuurinclusieve landbouw gefinancierd worden.

Garantie

'De zelfrealisatie van natuur wordt alleen vergoed via agrarisch natuurbeheer. Maar dat garandeert geen blijvende opbrengst, terwijl de grond wel blijvend van bestemming verandert en ze veel risico nemen', zegt Kool.

Volgens LTO Noord twijfelen boeren door de onzekerheid over de compensatie van de waardedaling over de stap naar zelfrealisatie van natuur. Ook grondeigenaren die eerder aangaven er wel voor open te staan, twijfelen daar inmiddels over, denkt de organisatie.

De Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard komt in juni met een voorstel voor aangepaste strategie om de natuurdoelen te realiseren in de betreffende gebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer