Brussel+niet+verplicht+mager+melkpoeder+aan+te+kopen
Nieuws
© Boerenbusiness

Brussel niet verplicht mager melkpoeder aan te kopen

De Europese Commissie is niet verplicht om dit jaar mager melkpoeder op te kopen. De Europese ministers van Landbouw hebben besloten geen mager melkpoeder op te kopen tegen een vaste interventieprijs.

Normaal gesproken moet de Europese Commissie de opkooptender openen als de marktprijs laag is. En dan moet de commissie de eerste 109.000 ton mager melkpoeder kopen tegen 1. 698 euro per ton. De marktprijs ligt nu rond de 1.300 of 1.400 euro en voor voer nog lager.

Door de moeilijke situatie op de zuivelmarkten waren de interventievoorraden van mager melkpoeder in de EU gestegen tot bijna 400.000 ton in 2017. Hierdoor ontstaat een risico op ernstige marktdruk, met negatieve gevolgen voor de zuivelprijzen.

Grote voorraden

Om een prijsdaling en daarop volgende verslechtering van situatie van boeren te voorkomen, heeft de Commissie besloten af te zien van de automatische aankopen van mager melkpoeder vanwege de al bestaande grote voorraden.

Door de verplichting tot aankoop op nul te zetten, zal de aankoop tegen een vaste prijs niet automatisch worden geactiveerd. Het vangnet blijft wel functioneren, want de EU blijft in staat om mager melkpoeder aan te kopen via een openbare inschrijving en kan ook in de toekomst per geval beslissen over de hoeveelheid en het prijsniveau.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer