Melkveehouders+bestoken+Europa+met+melkpoeder
Nieuws
© Belga

Melkveehouders bestoken Europa met melkpoeder

Europese melkveehouders hebben maandagmiddag geprotesteerd tegen een nieuwe Europese regulering van de melksector.

Ze spoten een ton melkpoeder uit een trekker op het gebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel. Europese ministers van Landbouw komen daar maandag samen. Naar aanleiding van die bijeenkomst vroegen de melkveehouders een 'permanent crisisinstrument', een verplicht systeem van flexibele productieregulering.

De boeren willen ook niet dat de hoeveelheid melkpoeder die Europa eerder heeft opgekocht om de markt te ondersteunen, opnieuw op de markt wordt gebracht. Op die manier willen zij een oplossing bereiken voor de lage melkprijzen.

EMB

De verzamelde boeren kwamen uit heel Europa, waaronder uit Nederland. Ze gingen in op de oproep van de European Milk Board (EMB). De actie kreeg in België de steun van de Waalse landbouworganisaties MIG en Fugea.

De Europese Commissie bracht in december net geen 40 ton melkpoeder, uit een voorraad van bijna 22.000 ton, op de markt. Alle biedingen werden evenwel geweigerd omdat ze te laag zijn en de markt kunnen verstoren. Er komt een tweede aanbesteding.

Onder druk

Volgens de boeren zal de verkoop de prijzen opnieuw onder druk zetten, tot onder 30 cent per liter, wat voor vele boeren gelijkstaat aan de productiekost.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer