Moeilijk+te+telen+chrysant+als+nicheproduct
Reportage
© Peter van Houweling

Moeilijk te telen chrysant als nicheproduct

Hein van Wordragen uit het Gelderse Bruchem teelt chrysanten die niemand anders teelt, nicheproducten die niet gemakkelijk zijn te telen. Hij zet ze af via de veiling. 'Het staat als een paal boven water dat sierteelt-NL groot is geworden door de veiling.'

Van Wordragen mikt op de bovenkant van de markt. Daarom investeerde hij bijvoorbeeld direct na de twee rampjaren voor chrysantentelers, 2009 en 2010, in nieuwe assimilatiebelichting. 'Dat was toen wel een grote stap na die twee slechte jaren', blikt hij terug.

Maar de bank was positief over de durf van de jonge ondernemer en tot op de dag van vandaag plukt hij de vruchten van die investering, met een betere kwaliteit en hogere prijzen. 'Van 2012 tot en met 2017 waren de resultaten gewoon goed.'

Exclusieve soorten

Van Wordragen begon als tuinder met de gangbare soorten, maar stapte al snel over op meer exclusieve soorten, die meestal moeilijker te telen zijn. Van vier van de vijf soorten die hij heeft,is hij de enige teler. 'Als een soort het goed doet, komt de klant bij jou terug en niet bij je collega's.'

Als een soort het goed doet, komt de klant bij jou terug en niet bij je collega's

Hein van Wordragen, chrysantenteler in Bruchem

De glastuinder volgt zijn eigen koers bij de keus van de soorten die hij teelt. 'Je moet niet gelijk op de markt reageren. Als je dat doet, hobbel je er meestal achteraan. Bovendien ben je dan je eigen exclusieve soorten kwijt. Dat is kortetermijndenken.'

Bij de keus van de soorten oriënteert de teler zich breed. De leverancier van de stekken is daarbij een belangrijke bron van informatie, net zoals klanten dat zijn. Dekker Chrysanten levert de stekken van vier soorten. Op verzoek van een Engelse retailer teelt Van Wordragen ook een soort van Royal Van Zanten.

FloraHolland

De teler verkoopt zijn producten via FloraHolland. Een deel van de chrysanten gaat via de veilingklok naar de afnemer en een ander deel via Connect.

De glastuinder is een sterk voorstander van de veilingklok. Hij heeft een uitgesproken mening over de toenemende digitalisering van de afzet, buiten de veiling om. 'Ik ben een echte veilingman. Het staat als een paal boven water dat sierteelt-NL groot is geworden door de veiling. We moeten ons als telers niet laten uitspelen. Dat krijg je als iedereen zelf via zijn eigen kanalen producten gaat verkopen. Bovendien biedt de veiling betalingszekerheid. Dat is een groot goed.'

Connect

Grote supermarktketens doen liever buiten de klok om zaken met telers of groepen telers. Dat doen ze via Connect. 'Dat begrijp ik wel, maar telers die via Connect leveren, moeten ook aan de klok bijdragen. Want ze kijken naar de klok voor de prijzen en als er een probleem met de afzet is, kunnen ze hun product altijd via de klok verkopen. Daarom zijn ook zij gebaat bij een sterke klok.'

De ondernemer vindt dat de veiling te volgend is. Bijvoorbeeld als een groep telers producten verkoopt via een webshop en afrekent via de veiling. 'Dat moet de veiling niet doen. Connect is een goede aanvulling op de klok. Bovendien is er de voorverkoop tot 6 uur 's ochtends. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om zaken te doen, maar de veiling moet niet verder gaan en versnippering faciliteren, zoals bij zo'n webshop. Versnippering is kortetermijnbelang.'

Van Wordragen vermoedt dat telers met zo'n webshop de veiling alleen nodig hebben tot ze het zelf kunnen en zich vervolgens afsplitsen. 'Iedere stropdas wil iets nieuws en zich laten gelden, maar de veiling moet zichzelf en de klok beschermen. De veiling is van leden. Als ze hun producten via de veiling vermarkten, moeten ze daar voordeel van hebben. Dat moet niet gaan naar leden die de veiling alleen voor de korte termijn gebruiken.'

Rusland en Dubai

De teler steekt veel tijd in de afzet. Hij bezocht onlangs sierteeltbeurzen in Rusland en in Dubai, waar hij klanten heeft. Maar hij beseft dat hij in zijn eentje minder kan dan de grote stekleveranciers. 'Die hebben daar speciaal mensen voor in dienst die alle beurzen aflopen. Een van hen is net elf dagen in Rusland geweest, onder andere om mijn soorten te promoten. Vroeger was het: 'Als het product naar de veiling is, zien we wel wat er daarna mee gebeurt.' Dat is verleden tijd.' Nu liggen zijn bloemen in zijn eigen hoezen onder andere in Russische supermarkten.

Van Wordragen heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een stappenplan, waar hij niet te veel over wil uitweiden en is nu op een punt waar hij wil zijn. Hij oriënteert zich op een vervolgplan. Het bedrijf technisch bij de tijd houden was en is een belangrijk doel. 'We willen voorop blijven lopen en eventueel op een gezonde manier groeien, maar dat is geen moeten.'

Automatiseren

De teler volgt de ontwikkelingen bij ledverlichting en automatisch oogsten en snijden op de voet. Maar zijn 'moeilijke' soorten zijn daar niet allemaal geschikt voor. 'Bulk is makkelijker te automatiseren.' Maar hij stapt niet daarop over. Want zijn eigen koers is tot nu toe voor hem de beste koers gebleken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer