Hollandse+liefdesbloem+is+voor+bloemist
Reportage
© Trees Borkus-Henskens

Hollandse liefdesbloem is voor bloemist

Broer en zus Danny en Bianca van Eijk van Eyco in Pijnacker kweken Agapanthus. Hun bloemen zijn bestemd voor bloemisterijen en speciaalzaken, terwijl die van de kwekerij van hun vader in Portugal vooral naar retailbedrijven gaan.

Agapanthus, ook wel Afrikaanse lelie genoemd, betekent liefdesbloem: 'agape' is Grieks voor liefde en 'anthos' betekent bloem. In een voormalige rozenkwekerij in Pijnacker hebben Danny en Bianca van Eijk vanaf 2007 de agapanthuskwekerij van hun vader voortgezet, die hij voor die tijd in Nootdorp had.

'Onze vader was al in 1998 begonnen met het kweken en veredelen van Agapanthus', zegt Bianca van Eijk. 'In 2006 wilde hij stoppen met zijn bedrijf, maar dat vonden wij jammer. Danny heeft plantenteelt gestudeerd in De Lier en ik heb een handelsopleiding gedaan. De kas in Nootdorp was oud en op, vandaar dat we op deze nieuwe locatie zijn begonnen. Na een verbouwing hebben we hier met 1,6 hectare meer ruimte en modernere kassen.'

Portugal

Nadat hun vader hen had geholpen bij de opstart, begon hij in 2010 een eigen kwekerij van 5 hectare in Quelfes in het zuiden van Portugal, niet ver van Faro. 'Omdat er vraag was vanuit de handel. Onze vader is vaker actief geweest in het buitenland, bijvoorbeeld in Brazilië, op de Azoren en in Zimbabwe', legt Danny van Eijk uit. 'Hij woont nu min of meer in Portugal en wil de kwekerij daar nog verder uitbreiden.'

Agapanthus heeft uitstraling met de stevige bloem en steel en herkenbare kleuren

Bianca van Eijk, Eyco in Pijnacker

De bloemen uit Pijnacker zijn bedoeld voor het hogere segment en gaan via de veiling naar speciaalzaken, arrangeurs en bloemisterijen. De bloemen uit Portugal groeien buiten in de vollegrond en zijn vooral bestemd voor retailbedrijven. 'Onze bloemen hebben zwaardere takken en zijn beter houdbaar', zegt Bianca van Eijk. 'De kwaliteit van de bloemen uit Portugal is net zo goed, maar ze verliezen wat houdbaarheid, alleen al vanwege het transport, dat twee dagen duurt. De bloemen staan in de vrachtwagen wel op water, want droog transporteren kan sowieso niet.'

De kwekerij in Pijnacker produceert jaarrond zo'n 800.000 takken Agapanthus, waarmee het qua aantallen een relatief klein product is. 'In de winter hebben we vanwege de kou minder productie. Jaarlijks vervangen we in de zomer een kwart van de kwekerij door nieuwe planten, die in het voorjaar pas de eerste bloemen geven. Het vervangen van de planten is nodig, omdat ze na vier jaar minder bloemen opleveren. Een deel van de oude planten scheuren we om er nieuwe uit te halen, een deel verkopen we als kuipplant en de rest gaat naar andere kwekerijen, onder andere die van mijn vader in Portugal.'

Verschillende kleuren

De belangrijkste twee soorten in de kwekerij zijn de blauwe 'Blue Ocean' en de witte 'Bianca Perla' Agapanthus. 'Daarnaast hebben we veel soorten uit de veredeling in de kas staan', zegt Danny van Eijk. 'Daarmee proberen we andere kleuren te kweken, zoals roze of geel. Het is de vraag of dat lukt, want het hangt ervan af welke eigenschappen van een kruising dominant zijn. Soms ontstaan er soorten die niet raszuiver zijn of die een lage opbrengst hebben.'

Zijn zus vult aan: 'Het is een proces van jaren: de eerste bloei vindt pas na twee tot drie jaar plaats, dan heb je nog twee tot drie jaar nodig om te testen op zuiverheid en opbrengst. Vervolgens duurt het dan nog een aantal jaren om voldoende uitgangsmateriaal te hebben voor een marktintroductie.'

Wolluis

Op de kwekerij in Pijnacker werken de ondernemers zoveel mogelijk met biologische bestrijders. 'Soms lukt dat niet, bijvoorbeeld met rupsen, als het 's winters koud is in de kas', legt Danny van Eijk uit. 'Dat geldt ook voor wolluis. Veel scouten is belangrijk, net als het verwijderen van aangetaste plekjes. We hebben vorige winter voor het eerst geprobeerd om de wolluis te bestrijden met larven van Chrysopa carnea. Die voeden zich met luizen en kunnen tegen lage temperaturen. We hopen dat we volgend jaar geen last meer hebben van luizen.'

Sommige soorten van de Agapanthus bloeien één keer per jaar, andere het hele jaar door. De drukste periode is het voorjaar, waarbij de vraag hoog is op dagen als Moederdag en Vrouwendag. 'Het is een herkenbaar en mooi product, bijvoorbeeld ook voor bruiloften. De Agapanthus heeft uitstraling met de stevige bloem en steel en de herkenbare kleuren. Via Facebook, Twitter en Instagram proberen we de aandacht erop te vestigen', zegt Bianca van Eijk.

Summerflowers

'Sinds 2017 zijn we aangesloten bij Summerflowers, dat probeert seizoensbloemen meer bekendheid te geven. Zo is onze Agapanthus afgelopen jaar in het tv-programma Robs Grote Tuinverbouwing geweest.'

Binnenkort komt ook de jongere broer van de Van Eijks in de kwekerij. Danny van Eijk: 'Dan zullen we de taken weer anders gaan verdelen. Maar bij Bianca en mij is dat prima gegaan, dus ook daarin zullen we vast en zeker wel weer een balans vinden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer