Schouten: maatregelen kalverfraude gaan pijn doen

De maatregelen tegen melkveehouders die hebben gesjoemeld met de registratie van kalveren, gaan pijn doen. Dat meldde minister Carola Schouten bij de talkshow van Eva Jinek.

Schouten%3A+maatregelen+kalverfraude+gaan+pijn+doen
© Eigen Foto

Schouten was te gast in het televisieprogramma en lichtte haar aanpak van de kalverfraude toe. 'Als iets niet deugt, ga ik het niet goed praten. We moeten dit met elkaar veroordelen en aanpakken', gaf ze aan op de vraag of ze als boerendochter hier begrip voor had.

De bewindsvrouw vertelde verder dat ze vorige week 'gekke cijfers over meerlingen op een bedrijf' onder ogen kreeg. 'Waar 3 tot 5 procent normaal is, waren er uitschieters ver naar boven. Tot meer dan 10 procent', blikte ze terug.

Steekproef

Die hoge aantallen zijn statistisch niet te verklaren en er werd besloten tot een steekproef. 'Daaruit kwam geen goed beeld naar voren', erkent ze. Schouten gaf aan dat het gesjoemel op individueel niveau niet eens 'zoveel geld oplevert'.

Daarbij brengt het verder niet alleen de hele sector in diskrediet en heeft de Europese Unie vragen, het brengt mogelijk ook de volksgezondheid in gevaar. 'Deze aanpak vervuilt ons Identificatie en Registratie (I&R) systeem', benadrukt Schouten. Dat heeft volgens haar een hele impact op de waarde en betrouwbaarheid van deze I&R-informatie. 'Dat is ontzettend kwalijk.'

Cultuuromslag

Het blokkeren van de betrokken bedrijven is makkelijker gezegd dan gedaan, vertelt Schouten. 'Je kunt niet zomaar iemand zijn bedrijf verbieden.' Ze hoopt op een cultuuromslag bij de boeren. 'Ze moeten zelf inzien dat het zo niet goed gaat.'

Toch wacht ze niet op dat moment. 'We sporen de bedrijven op en er volgen zware sancties.' Welke dat zijn, wil ze nog niet zeggen. 'We overleggen daarover met het Openbaar Ministerie.' Schouten verliest daarbij de nuance niet uit het oog en wil niet alle melkveehouders over één kam scheren. 'De goede mogen niet onder de slechte lijden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer