Overheid vordert CRV-data na kalverfraude

De overheid heeft veeverbeteringsorganisatie CRV gesommeerd data aan te leveren om frauderende bedrijven met kalveren en vaarzen op te sporen.

Overheid+vordert+CRV%2Ddata+na+kalverfraude
© Johan Wissink

Dat meldt Roald van Noort, voorzitter van de directie van CRV in een interview met Veeteelt. Minister Carola Schouten (LNV) meldde dinsdag dat veehouders op grote schaal frauderen met de afkalfdata van vaarzen en het aanmelden van tweelingen in het I&R-systeem. Hierdoor hoefden de melkveehouders minder koeien af te voeren voor het fosfaatreductieplan.

Volgens Van Noort is CRV niet ingelicht over de fraude. 'Wij wisten dit niet, omdat wij hier geen gerichte analyses op uitvoeren. Daarnaast behoort handhaving van regelgeving niet tot ons takenpakket.'

Verplicht meewerken

Van Noort stelt dat CRV verplicht is mee te werken om de data te verstrekken, ondanks dat de organisatie geen gegevens aan derden verstrekt. 'Als de overheid echter aanwijzingen heeft voor fraude kan ze data bij ons vorderen en zijn we verplicht daaraan mee te werken. Dat is in dit geval ook gebeurd.'

'Wij wisten dit niet, omdat wij hier geen gerichte analyses op uitvoeren. Daarnaast behoort handhaving van regelgeving niet tot ons takenpakket.'

Roald van Noort, voorzitter van de directie van CRV

'Ik ga ervan uit dat CRV niet het enige bedrijf is dat met een vordering te maken heeft gekregen. Er zijn meer bedrijven in de melkveesector die relevante data verzamelen. Wij begrijpen de vordering echter wel en zullen alle medewerking verlenen aan de overheid conform de vordering.'

Fokwaarden

Ook heeft CRV een stijgende trend in het aantal tweelingen niet eerder opgemerkt. 'CRV berekent fokwaarden voor geboorteverloop voor stieren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van afkalfgegevens van de vaarzen en koeien in de Nederlandse en Vlaamse veestapel. De fokwaarden zijn gebaseerd op eenlinggeboortes', legt Van Noort uit.

'Meerlinggeboortes blijven buiten beschouwing en worden automatisch uit de dataset gefilterd. Voor de berekening van de fokwaarde geboorteverloop doen de meerlingen niet ter zake. Het registreren van gegevens over het afkalfverloop gebeurt vrijwillig waardoor we deze informatie voor ongeveer veertig procent van de dieren in beeld hebben.'

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van de fokwaardeschatting is niet in het geding', vervolgt Van Noort verder. 'Met een misregistratie van maar 5 procent is de betrouwbaarheid van de afstammingsinformatie in Nederland en Vlaanderen zeer hoog. Daar kan wereldwijd geen land aan tippen. De mogelijke fraude die nu aan het licht is gekomen, verandert daar niets aan.'

'Er zitten checks in ons systeem om afstammingen te controleren. Van de foutief geregistreerde vaarskalveren die wel een bijdrage gaan leveren aan de fokwaardeschatting controleren en corrigeren we via DNA-onderzoek de afstamming achteraf', aldus Van Noort.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer