Methiocarb+mogelijk+domper+toelating+Mesurol
Nieuws
© Mariska Bloemberg

Methiocarb mogelijk domper toelating Mesurol

Het gebruik van Mesurol als zaadbehandelingsmiddel voor mais is nog drie jaar toegelaten. Toch is het nog geen reden tot feest, de werkzame stof Methiocarb verliest een Europese toelating, waardoor Mesurol niet kan worden geproduceerd. Maiszaadproducenten roepen op om met mesurol gecoate zaden tijdig te bestellen.

'Bij een verbod op Methiocarb kunnen retourzendingen daarom dit seizoen niet meer, omdat zaaibedrijven en handelaren met Mesurol ontsmette zaden nadien niet meer mogen verkopen', stelt Jan Bakker van KWS. Hij verwacht pas dit najaar uitsluitsel over een mogelijke overgangsperiode.

Methiocarb zou een negatief effect hebben op het waterleven, bijen en andere insecten. In bijvoorbeeld Frankrijk was er om die reden al een verbod op Mesurol.

Hoop op overgangsperiode

Bakker hoopt dat er een overgangsperiode komt: 'Zonder Mesurol staan de telers voor grote teeltrisico's.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  80 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer