Meer zetmeel in mais met groen fosfaat

Een vergelijkbare drogestofopbrengst en 8 tot 15 procent hoger zetmeelgehalte dan bij de referentiewaarde met fosfaatkunstmest. Dat zijn de resultaten van proeven met groen fosfaat.

Meer+zetmeel+in+mais+met+groen+fosfaat
© Pieter Stokkermans

Groen fosfaat is een mestkorrel op basis van varkensmest. De proeven van 2016 op mais daarmee zijn verleden jaar herhaald. Dat betrof een herhaling van de maisproef bij het proefbedrijf van Delphy, uitgebreid met twee maisproeven op twee bedrijven in de praktijk. Bij melkveehouder Joris Buijs uit Etten-Leur en melkveehouder Theo van Goch uit Hedel.

Ook bij drie praktijkbedrijven in Twente zijn proeven gehouden. Hier waren de ervaringen gelijk aan die van de Brabantse deelnemers.

Drogestofopbrengst

Een jaar eerder was er een gemiddeld hogere drogestofopbrengst van 6 procent en een gemiddeld hogere zetmeelopbrengst van 10 procent zichtbaar op de velden met Groen Fosfaat ten opzichte van de referentie.

De hogere droge stof opbrengst in 2016 werd naar verwachting veroorzaakt doordat het een vrij nat voorjaar was waardoor de Groen Fosfaat-korrel sneller werkte, dit voorjaar was juist erg droog. De plus in het zetmeelgehalte is in beide groeiseizoenen vergelijkbaar, stelt projectleider Angela van der Sanden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer