WUR+heeft+optimale+groenbemester+nog+niet+gevonden
Interview
© Jan Anninga

WUR heeft optimale groenbemester nog niet gevonden

John Verhoeven van Wageningen University & Research is betrokken bij het demonstratieproject 'Grondig Boeren met Mais' in Drenthe. Hij zoekt mee naar de optimale groenbemester.

Wat is een optimale groenbemester?

'Bij onderzaai wil je een groenbemester die zich goed vestigt, na de maisoogst direct doorgroeit en in januari of februari afsterft. Zo is de opname van nutriënten optimaal en is de groenbemester in het voorjaar niet te massaal waardoor je gedwongen bent eerst de groenbemester dood te spuiten.

Om onderzaai van gras of groenbemester te laten slagen in maisteelt, is extra kennis bij veel telers broodnodig

John Verhoeven, onderzoeker Wageningen University & Research

'Dat groenbemesters te goed doorgroeien in het vroege voorjaar komt veel voor. Anderzijds wil je voor onderzaai geen gewassen die in bloei komen. De ontwikkeling van dit type groenbemester komt te vroeg tot stilstand waardoor de opname van nutriënten gering is.'

Is die optimale groenbemester al gevonden?

'Nee, een groenbemester die zich voor de winter goed ontwikkelt en tijdig afsterft, is nog niet gevonden. Die zoektocht is nog gaande en wordt steeds belangrijker. Een optimaal werkende groenbemester kan tot wel 500 kilo organische stof per hectare realiseren.'

Onderzaai van gras is ook een interessante optie?

'Als de mais op kniehoogte is, kan er gras worden ondergezaaid. Telers vinden dit vaak spannend, omdat ze vrezen dat de mais platgaat. Maar er zijn al verschillende goede omgebouwde schoffelmachines waar dit prima mee kan worden gedaan.'

Is onderzaai beter dan nazaai bij de toekomstige regelgeving?

'Het plan is om nazaai voor 1 oktober verplicht te stellen per 2019. Onderzaai kan beter zijn, als de omstandigheden dusdanig zijn dat de groenbemester doorontwikkelt na de maisoogst. Onderzaai lukt nog lang niet altijd goed en bij een mislukte onderzaai is nazaai alsnog verplicht. Extra kennis opdoen is daarom broodnodig.

'Mijn advies aan alle maistelers is om komend seizoen veel projecten te bezoeken die voorbeelden tonen van na- en onderzaai van gras of groenbemesters.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer