Droge maiskuil met veel opbrengst

De maiskuilen lieten in 2017 veel opbrengst, een droog inkuilbaar product en veel zetmeel zien. Sommige deelnemers aan het Maismeetnet namen daarom maatregelen om het gewas extra goed aan het voerhek te verwaarden.

Droge+maiskuil+met+veel+opbrengst
© Marcel Rob

Met gemiddeld 975 VEM per kilo droge stof is de voederwaarde in 2017 aan de hoge kant. De kuilen lijken niet te droog, maar dat komt mede doordat Marco Heijblok uit Hippolytushoef versnipperde bieten aan de kuil toevoegde, waardoor zijn kuil extra vochtig werd.

De meeste deelnemers aan het Maismeetnet zitten boven de door Eurofins aangehouden streefwaarde van 33 tot 36 procent. Veel ondernemers roemen het zetmeelgehalte. Dit zit met 370 gram per kilo droge stof op het gemiddelde van dit jaar. De overige kengetallen zitten redelijk bij het landelijk gemiddelde.

Kritisch

Ferd van de Ven uit Lage Mierde is een tikkeltje kritisch over zijn maiskuil. 'Het gewas voert goed, maar het zit ook vrij droog in de kuil. Daarbij is de ammoniakfractie met 8 aan de hoge kant.'

De mais was duidelijk te droog met dorre bladeren, die behoorlijk muf roken

Marco Heijblok, melkveehouder in Hippolytushoef

De kuiluitslagen van enkele andere Maismeetnetters komen boven het gemiddelde van 7 uit. 'In combinatie met de snelle energie kan dit leiden tot problemen als pensverzuring. Een aandachtspunt. Hier wordt overigens goed van deze mais gemolken, zonder problemen.'

Kuil

Problemen doen zich ook niet voor bij Jolan en Roan van Noye uit Escharen. Zij melken nu twee weken van deze kuil. Het voeren valt niet mee. 'Sinds de overgang van de kuil van 2016 naar die van 2017 zijn we niet méér gaan melken. Hoe dit komt? Misschien is de verhouding kolf-restplant nu minder gunstig, doordat we een bijzonder hoge plantopbrengst hadden. Ook is een deel van de mais bij regen ingekuild. We hopen dat het nog bijtrekt, want deze kuil is nog maar pas open.'

Ook Roelof de Jong uit Sibrandabuorren stuitte aanvankelijk niet op problemen. 'De productie viel eigenlijk niet mee, de gehalten in de melk vielen wat tegen, ondanks de hoge opbrengst en de enorme hoeveelheid zetmeel. De productie begint nu echt op gang te komen.' Welke mais hij dit jaar gaat zaaien, is nog niet duidelijk. 'De eerste stap is nu de grond weer zaaiklaar te krijgen. Door de structuurschade is dat een hele uitdaging.'

Vochtig

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond is een van de weinige melkveehouders die klagen over te vochtige mais. 'We hebben gehakseld vlak voordat er veel regen zou komen. Daarmee hebben we vooral voor de bodem gekozen, boven het gewas. Beter het gewas te nat inkuilen dan de helft op het land achter moeten laten', vindt hij.

'Het melkt prima. Deze mais verteert goed. Het gewas zit goed in de kuil en er is geen broei. De voervoorlichter vindt daarbij ook geen korrels in de mest. Er is sprake van een goede vertering.' Dit jaar kiest Vedder voor een nieuw ras, waarschijnlijk van LG. 'Hoewel we alle gewassen uit de grond hebben gekregen, is het bouwplan nog niet rond.'

Voederbieten

Heijblok pakt de droogte op een bijzondere manier aan. 'De mais was duidelijk te droog. Met name het blad was te dor. Dat rook behoorlijk muf, doods. Daarom heb ik 4 hectare voederbieten gesnipperd en vermengd met 13 hectare snijmais. Het mengsel is smakelijk en samen met kuilgras, hooi en soja melkt het fantastisch.'

Dick Davelaar uit Leusden mengt zijn mais met perspulp, aardappelpersvezels én een nattere meikuil. 'Het rantsoen zit mooi in balans. Het melkt goed.' Dit jaar komt er op zijn percelen een ander ras. 'Het huidige ras beviel op zich goed, totdat een storm een deel van de planten omblies.'

De kuil met bijna de beste voederwaarde ligt bij Jorge Knipscheer in Lepelstraat. Alleen Gerrit de Jong uit Meerkerk scoort hoger. Knipscheer is tevreden over de voederwaarde van de kuil, hoewel hij met 35 procent aandeel in het rantsoen iets minder mais is gaan voeren dan het jaar ervoor, toen hij 40 procent mais voerde. 'Deze winter ga ik voor een wat zekerder rantsoen met meer gras.'

Groter aandeel mais

Voor dit jaar overweegt de melkveehouder het aandeel mais op het totaalareaal te verhogen om vervolgens weer naar 40 procent mais in het rantsoen te gaan. Eventueel laat hij hiervoor de derogatie op het bedrijf schieten. 'Ik heb nu toch meer dan genoeg gras', stelt Knipscheer, die stopt met zijn deelname aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst.

Ook Willy Aarts uit Hallum wil het aandeel mais vergroten, van de huidige 7,5 naar 12,5 hectare. Hoewel de eisen voor de nieuwe derogatie nog niet bekend zijn, verwacht hij dat zijn bedrijf met 89 procent grasland aan die eisen voldoet. Het ras van 2018 moet Aarts nog kiezen. Het mengsel van dit jaar beviel goed.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer