Varkensdierenartsen willen snel stoppen met couperen

Varkensdierenartsen willen dat het couperen van varkensstaarten zo snel mogelijk tot het verleden behoort. Dat standpunt namen zij eind vorig jaar tijdens de najaarvergadering. De dierenartsen willen meer druk op dit dossier.

Varkensdierenartsen+willen+snel+stoppen+met+couperen
© Twan Wiermans

Varkensdierenartsen zijn tegen het couperen van varkensstaarten. Deze ingreep tast de integriteit en het welzijn van varkens aan, schrijft Vakgroep Gezondheidszorg Varkens (VGV) van brancheorganisatie KNMvD. Om definitief te stoppen met couperen is, naast de noodzaak voor meer onderzoek naar preventie en bestrijding, het van belang dat de hele keten dit proces ondersteunt, schrijft de VGV in een verklaring die 18 januari verscheen.

De opstellers van de 'Verklaring van Dalfsen' uit 2013 waren LTO en NVV. De verklaring werd toen ondersteund door onder andere Coppens Diervoeding, Topigs, KNMvD en Vion Food Group, Dierenbescherming en WUR.

Oneerlijke concurrentie

Voor verdere stappen, geven de varkensdierenartsen aan, is het nodig dat ook andere partijen hierbij aansluiten, zoals banken, supermarkten en andere bedrijven op het gebied van genetica en voeding. Omdat de Nederlandse varkenssector voor een groot deel gericht is op de export noemt de VGV internationale samenwerking een vereiste om een level-playing-field te bewerkstelligen en oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Uitwisseling van kennis vindt momenteel plaats, onder andere via het internetplatform Farewelldock. Daarnaast heeft de Europese commissie voorlichtingsmateriaal ontwikkeld om varkenshouders te helpen een eind te maken aan het couperen.

VGV: 'Ook op bedrijven waar de opstandigheden optimaal zijn, komt staartbijten voor'

Aanbevelingen

De Vakgroep Gezondheidszorg Varkens noemt het noodzakelijk dat er in samenwerking met omringende landen meer wetenschappelijk onderzoek naar maatregelen ter voorkoming van staartbijten komt. Omdat staartbijten wordt beïnvloed door een breed palet factoren is het advies van de VGV dat multidisciplinair aan te pakken.

Daarnaast wil de VGV graag dat er een goed onderbouwde 'gereedschapskist' voor varkenshouders komt, die toepasbaar is bij een uitbraak van staartbijten. Het doel hiervan is om het bijten zo snel mogelijk te stoppen en wondgenezing en pijnbestrijding zo goed mogelijk te bevorderen.

Ook adviseert de VGV om een werkprotocol op te stellen dat gericht is op het zo veel mogelijk beperken van de pijn en schade van de ingreep, zolang couperen noodzakelijk is. Tot slot doet de VGV de aanbeveling de 'Verklaring van Dalfsen' uit 2013 te toetsen aan de nieuwste inzichten en zoek naar bredere ondersteuning voor de ambitie om te stoppen met couperen.

Stoppen knap lastig

De VGV bevestigt dat het in de praktijk vaak moeilijk blijkt om zonder couperen het staartbijten onder controle te krijgen. Alleen op varkensbedrijven waar aan alle randvoorwaarden voor de huisvesting, voeding en verzorging is voldaan kan een poging worden ondernomen om te stoppen met couperen.

Er zijn echter nog veel bedrijven waar alle omstandigheden niet optimaal zijn en het welzijn van niet gecoupeerde dieren niet gewaarborgd kan worden. Op deze bedrijven noemt de VGV het niet verantwoord om te stoppen met couperen. Varkensdierenartsen zijn van mening dat de aantasting van dierwelzijn in het geval van staartbijten groter is dan de welzijnsaantasting bij het preventief couperen van biggen op jonge leeftijd.

Staartbijten ook voor op bedrijven waar de omstandigheden optimaal zijn. De VGV schetst dat het op dit moment het aan goede methoden ontbreekt om een uitbraak van staartbijten te stoppen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer