Staartbijten+blijft+hot+issue
Nieuws
© WUR

Staartbijten blijft hot issue

Bijna 2,1 procent van de varkens heeft een aangevreten staart. Het komt op 50 procent van de bedrijven voor, en kost de varkenssector 8 miljoen euro. Een alternatief is vooralsnog lastig.

Bijkomend probleem is dat het staartbijten en couperen als imagoprobleem een vraagstuk is voor de hele varkensvleesketen. Toch worden de economische gevolgen enkel door de varkenssector gedragen, zo staat in het in 2013 gepubliceerde Eindrapportage werkgroep krulstaart.

Het per direct stoppen met couperen op zo het staartbijten te voorkomen en bestrijden levert niet voldoende economisch voordeel op, zo blijkt in dit rapport.

Nauwelijks opties

Voor de korte termijn ziet de werkgroep weinig tot geen opties voor varkenshouders in de gangbare varkenshouderij om minder of helemaal niet te couperen. Hierdoor zou het staartbijten meer voorkomen.

Op langere termijn zijn er wellicht wel mogelijkheden om niet of minder te couperen. Hiervoor zijn robuustere dieren nodig.

Ook kunnen veranderingen in fokkerij, huisvesting, klimaat, voeding en afleiding ervoor zorgen dat er niet tot nauwelijks wordt gebeten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 6°
  70 %
Meer weer