Nog geen pasklaar alternatief staartbijten

Er is vooralsnog geen pasklare oplossing waardoor het couperen van varkensstaarten overbodig wordt. Staartbijten gebeurt weliswaar minder, maar helemaal uit te sluiten is het nog niet.

Nog+geen+pasklaar+alternatief+staartbijten
© Coppens Diervoeding

De varkenssector heeft 2,5 jaar na het tekenen van de Verklaring van Dalfsen de eerste stap uitgevoerd om staarten van varkens langzaam maar zeker minder kort en mits verantwoord mogelijk helemaal niet te couperen.

De Verklaring van Dalfsen beschrijft het routeplan 'Varkens houden met een krul'. Dit betekent stapsgewijs minder kort couperen van de biggenstaart en op de lange termijn geheel stoppen met couperen, mits verantwoord mogelijk.

Eerste resultaten

Woensdag zijn op de landbouwbeurs LIV in Venray de resultaten van de eerste stap gepresenteerd: het uitvoeren van een demonstratieproject, het instellen van een praktijknetwerk en internationale samenwerking zoeken.

Uit het demonstratieproject blijkt dat er nog geen kant-en-klare oplossingen zijn.

Nieuwe inzichten

Het demonstratieproject op VIC Sterksel dat 2 jaar heeft geduurd, leverde volgens onderzoeker Marion Kluivers van Wageningen UR Livestock Research veel nieuwe inzichten op. 'Maar we zijn er nog niet', stelt zij.

'Tot in de laatste ronde zagen we problemen met bijterij met als gevolg dat het dierenwelzijn niet gewaarborgd kan worden', vervolgt Kluivers.

Reduceren bijtgedrag

Behalve het demonstratieproject is het praktijknetwerk 'Reduceren van bijtgedrag bij varkens' gestart.

Dit netwerk bestaat uit zeven varkenshouders: zes gangbare varkenshouders en één biologische varkenshouder die als enige dieren met intacte staarten houdt. Alle bedrijven in het netwerk kampen met staartbijten.

Samenwerking

Internationale samenwerking is eveneens van groot belang en wordt voortgezet. Afstemming tussen landen is belangrijk in verband met de handel van varkens en de toekomstige marktvraag naar dieren met juist wel of niet gecoupeerde staarten.

In samenwerking met Duitsland en Denemarken is een overzicht gemaakt van Europese landen die onderzoek doen naar staartbijten, waarbij per land is aangegeven wat zij doen. Met dit overzicht kunnen onderzoeken beter op elkaar worden afgestemd, wat vergelijking van resultaten mogelijk maakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer