Staartbijten ook Duits probleem

Bij ruim een kwart van de biggen op proefbedrijven in Noordrijn-Westfalen is aan het einde van de opfokperiode de staart aangevreten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het krulstaartproject in de Duitse deelstaat.

Staartbijten+ook+Duits+probleem
© Twan Wiermans

Het Duitse Bauernverband en de regering in Noordrijn-Westfalen willen volgend jaar stoppen met couperen. Zij hebben daarom het Ringelschwanz-project opgezet waarbij vijftien proefbedrijven experimenteren met lange staarten. De eerste resultaten zijn niet rooskleurig.

Gemiddeld is bij ruim een kwart van de biggen aan het einde van de opfokperiode de staart aangevreten. Op sommige bedrijven zelfs de helft van de staarten. De meeste problemen doen zich voor in de periode van twee tot vier weken na spenen.

Vooreerst uitgesteld

Op twee van de vijftien bedrijven bleef de biggenstaart tot aan het eind van de opfok intact. Ingewijden verwachten daarom dat het coupeerverbod in Duitsland vooreest wordt uitgesteld.

De Nederlandse varkenssector heeft tweeënhalf jaar na het tekenen van de Verklaring van Dalfsen de eerste stappen gezet om langzaam maar zeker, mits verantwoord, minder kort te couperen. Uit een demonstratieproject op VIC Sterksel blijkt dat er nog geen kant-en-klare oplossingen zijn tegen staartbijten.

Het project heeft veel inzichten opgeleverd, zegt onderzoekster Marion Kluivers van Wageningen UR. 'Maar we zijn er nog niet. Tot in de laatste ronde zagen we problemen met bijterij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer