Bestemmingsplan Berkelland duurt nog jaren

Het nieuwe bestemmingsplan voor gemeente Berkelland zorgt niet alleen in de gemeenteraad voor verdeeldheid. Ook in het college van burgemeester en wethouders is er geen overeenstemming. Wethouder Patricia Hoytink (CDA) sprak zich woensdag uit tegen een langdurig traject.

Bestemmingsplan+Berkelland+duurt+nog+jaren
© jos thelosen

De wethouder neemt daarmee een minderheidsstandpunt in, in het college van burgemeester & wethouders. Ze heeft er moeite mee dat een overlastsituatie bij één bedrijf heeft geleid tot de geurmotie en daarmee het hele bestemmingsplan vertraagt.

Tijdens een commissievergadering werd woensdag duidelijk dat de politieke partijen in de gemeente Berkelland niet van plan zijn om te schuiven met hun standpunten, ook niet nu blijkt dat de in juni aangenomen geurmotie voor jarenlange vertraging leidt. Oorspronkelijk was het doel om het nieuwe bestemmingsplan nog deze raadsperiode gerealiseerd te krijgen.

Plussenbeleid

Verantwoordelijk wethouder Marijke van Haaren (CDA) presenteerde verschillende plannen van aanpak voor het bestemmingsplan. Naast de geurmotie wil de gemeente ook het Plussenbeleid van provincie Gelderland verwerken in het nieuwe bestemmingsplan. De wethouder wil gehoor geven aan de geurmotie maar gaf ook aan dat als de gemeenteraad de geurmotie intrekt er behoorlijk wat tijdswinst te behalen valt.

Gemeente Berkelland heeft sterk verouderde bestemmingsplannen uit de jaren negentig en zelfs nog uit de jaren zeventig. Een eerder nieuw plan werd in 2014 vernietigd door de Raad van State. In de praktijk zijn veel bedrijfsuitbreidingen daardoor onmogelijk. Voorzitter Wim Klein Willink van LTO Noord Berkelland is daarom erg teleurgesteld over de houding van de gemeenteraad. 'De gemeenteraad kiest voor het langst mogelijke traject. Het gevolg is dat bedrijven die willen uitbreiden buiten het bouwblok al die tijd niets kunnen doen.'

Raad van State

CDA-raadslid Patriek Piepers verwacht dat er waarschijnlijk pas in 2022 een nieuw bestemmingsplan is in Berkelland. Klein Willink deelt die zorg. 'Nadat het bestemmingsplan is afgerond, is het weer mogelijk om zienswijzen in te dienen en moet het nieuwe plan weer naar de Raad van State. Je bent zo jaren verder.'

De voorstanders van het uitgebreide traject stellen dat zorgvuldigheid voorop moet staan en willen de herijking van het geurbeleid direct meenemen. Berkelland hanteert voor de veehouderij de norm van maximaal 14 odeur geurbelasting. Volgens de VVD houdt de gemeente zich aan de landelijke richtlijnen en is aanpassing dus onnodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer