Kamp+draait+gaskraan+Groningen+verder+dicht
Nieuws
© Kennislink.nl

Kamp draait gaskraan Groningen verder dicht

Minister Henk Kamp van Economische zaken verlaagt vanaf 1 oktober de gaswinning in Groningen verder met 10 procent.

De bewindsman volgt hiermee het advies van onafhankelijk toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de ontwikkeling van de seismiciteit in het Groningse gasveld.

Kamp wacht het ijkmoment niet af, geeft hij aan. Voor het kabinet is de veiligheid van de inwoners van Groningen leidend bij het nemen van besluiten over de gaswinning.

Schade beperken

De aanpak van het kabinet is er de afgelopen jaren opgericht om de veiligheidsrisico's en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken. 'Daarom heb ik besloten per direct voorbereidingen te treffen die ertoe leiden dat in het eerstvolgende gasjaar, het productieplafond 10 procent lager komt te liggen', geeft Kamp aan. 'De verwachting is dat hiermee de seismiciteit zal afnemen en de veiligheid van de Groningers zal toenemen.'

In het Groningenveld is het aantal bevingen meer dan gehalveerd en ook de zwaarte ervan is significant gedaald. Rond Loppersum zien we echter de seismiciteit recent – vanuit de verbeterde situatie – weer toenemen.

IJkmoment

Het kabinet besloot vorig jaar de gaswinning uit het Groningenveld voor de komende vijf jaar te maximeren op 24 miljard kuub per jaar. Er wordt gestreefd naar een zo vlak mogelijke winning met zo min mogelijk fluctuaties. Bij een jaarlijks ijkmoment kan blijken dat nieuw verworven kennis of verandering van feiten en omstandigheden, aanleiding geven om aanpassing van het instemmingsbesluit te overwegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer